Parlamentul din Kosovo a adoptat joi o lege acordand o amnistie etnicilor sarbi din Kosovo care s-au opus uneori violent independentei acestui teritoriu, o masura vizand sa faciliteze punerea in aplicare a acordului privind normalizarea relatiilor cu Serbia, sub patronaj european, scrie Mediafax.

Aceasta lege, adoptata cu o larga majoritate, prevede ca aproximativ 70 de infrectiuni "comise inainte de 20 iunie 2013" sa fie exceptate de la proceduri penale, astfel incat ca cei care au fost deja condamnati sa nu isi ispaseasca pedeapsa, a anuntat o sursa parlamentara.

Kosovo s-a angajat sa adopte aceasta lege in virtutea acordului privind normalizarea relatiilor cu Serbia, incheiat in aprilie la Bruxelles sub patronajul Uniunii Europene (UE).

Potrivit acestei legi, care nu ii vizeaza in mod expres pe etnicii sarbi din Kosovo, sunt amnistiate persoanele care au participat la o rebeliune armata, cele care au pus in pericol integritatea teritoriala sau ordinea constitutionala a Kosovo, cele suspectate de spionaj sau actiuni impotriva politiei.

Aceasta lege se adreseaza celor aproximativ 40.000 de etnici sarbi din nordul Kosovo, o regiune invecinata cu Serbia, in care sunt majoritari si care nu se supun controlului Pristinei.

Aceasta regiune a fost teatrul unor confruntari violente, dupa ce Pristina a incercat sa preia controlul asupra acesteia, in urma proclamarii independentei sale, in februarie 2008.

Totusi, legea nu amnistiaza persoanele vinovate de infractiuni grave, precum crime sau acte de tortura.

Adoptarea acestei de amnistiere a fost ceruta de Belgrad, ca o prima etapa a punerii in aplicare a acordului de la Bruxelles.

In virtutea acestui acord, care ofera un anumit grad de autonomie etnicilor sarbi, Pristina a convocat pe 3 noiembrie alegeri municipale care vor fi organizate pentru prima data pe intregul teritoriu al Kosovo, inclusiv in partea de nord.

Bruxelles-ul a recompensat recent eforturile Belgradului si Pristinei, dand unda verde Serbiei in vederea deschiderii negocierilor de aderare. UE a autorizat totodata incheierea unui acord de stabilizare si asociere cu Kosovo, o prima etapa in procesul catre integrare.

Serbia refuza in continuare sa recunoasca independenta Kosovo.