Barack Obama a sustinut miercuri, la Berlin, ca serviciile secrete americane nu "scotocesc" prin mailurile cetatenilor americani sau europeni, potrivit agentiei AFP.

"Nu suntem in situatia in care (serviciile secrete americane) scotocesc prin mailurile obisnuite ale cetatenilor germani, americani, francezi sau din orice alta parte", a spus acesta, intr-o conferinta comuna de presa cu Angela Merkel.

Presedintele american a aparat insa interceptarile de date telefonice si internet din lumea intreaga, in conditiile in care programul Prism al agentiei americane de supraveghere NSA a starnit polemica in Germania, o tara marcata de spionajul cotidian al carei victima a fost o mare parte din populatia fostei RDG.

Obama a subliniat ca spionarea comunicatiilor telefonice si electronice a "salvat vieti" si ca cel putin 50 de atentate au fost dejucata gratie acestei practici, si nu doar in Statele Unite, ci si in alte tari ale lumii, inclusiv Germania.

El a precizat ca atingerile aduse vietii private au fost extrem de limitate si ca toate operatiunile de supraveghere erau supervizate de justitie.

La randul sau, cancelarul Angela Merkel, care a crescut in RDG, a adaugat ca discutiile pe marginea acestui subiect au fost "foarte lungi", "foarte complete" si ca "vor continua".

Germania a obtinut "informatii importante" gratie serviciilor americane, a recunoscut ea, asigurand ca schimburile de informatii intre serviciile germane si americane vor continua.

"Internetul este pentru noi toti un pamant necunoscut" care ofera "noi posibilitati pentru dusmanii statului nostru de drept de a pune in pericol modul nostru de viata", a adaugat ea.

Angela Merkel a subliniat insa ca problematica utilizarii unor mijloace potrivite si adecvate "ramane o chestiune importanta".

Barack Obama si Angela Merkel s-au pronuntat amandoi pentru un echilibru intre protectia populatiei impotriva amenitarii teroriste si apararea vietii private a cetatenilor.