Mii de turci au iesit sambata in strada, in pofida apelurilor repetate facute de premierul Tayyip Erdogan pentru incetarea imediata a protestelor care zguduie tara de noua zile, transmite AFP.

UPDATE Partidul de guvernamant turc nu cedeaza in fata presiunilor populare. Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AK), al premierul turc Tayyip Erdogan, a spus sambata ca nu se pune problema organizarii de alegeri anticipate, transmite Reuters.

"Alegerile locale vor avea loc in martie 2014, alegeri prezidentiale in august 2014 si alegerile generale din iunie 2015, iar o schimbare in program iese din discutie", a declarat vicepresedintele formatiunii politice, Huseyin Celik, dupa o reuniune a comitetului executiv al partidului AK.

Mii de manifestanti au ocupat sambata Piata Taksim si de acum celebrul Parc Gezi, a carui distrugere anuntata a declansat cea mai grava criza politica de la venirea la putere in Turcia a guvernului islamic-conservator, in 2002.

"In urma cu o saptamana nu mi-as fi putut imagina ca as putea sa dorm pe strazile din Istanbul", a declarat pentru AFP Aleyna, un protestatar invelit in patura sa, adaugand: "Acum, nu stiu daca as putea pleca".

"Premierul incearca in fiecare zi sa divizeze populatia", s-a plans Eroy Dilek, un student la inginerie mecanica, in varsta de 21 de ani. "Vom reveni aici in fiecare zi, pana cand va demisiona", a precizat tanarul.

Nabermedya transmite imagini LIVE de la protestele din piata Taksim.

Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com

  • Tabere improvizate si baricade din bucati de pavaj in Piata Taksim

Reuters informeaza ca in Piata Taksim din centrul Istanbulului, unde fortele de ordine sustinute de elicoptere si vehicule blindate s-au ciocnit cu protestatarii in urma cu o saptamana, activistii au petrecut noaptea de vineri spre sambata, intr-o tabara improvizata, dormind in corturi si autobuze vandalizate sau inveliti in paturi sub platani.

Ceea ce a inceput ca o campanie impotriva reamenajarii Parcului Gezi, organizata intr-un colt al Pietei Taksim, a devenit o demonstratie fara precedent in Turcia ultimilor ani fata de, potrivit manifestantilor, autoritarismul lui Erdogan si al formatiunii sale politice cu origini islamiste, Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK).

Noapte de noapte, in ultima saptamana, politia a folosit gaze lacrimogene si tunuri de apa impotriva grupurilor de protestatari din Istanbul, Ankara si alte orase din tara. In urma protestelor, 3 persoane si-au pierdut viata si circa 4.000 au fost ranite.

Erdogan a cerut vineri incetarea imediata a protestelor, spunand ca acestea se bazeaza pe o "campanie de minciuni." Intampinat de suporteri pe aeroportul din Istanbul, dupa un turneu de trei zile in Magreb, seful guvernului turc a denuntat "anarhistii" si "extremistii" care defileaza pe strazile orasului si sfideaza autoritatile, acuzand "acte de vandalism" si proteste manipulate de "grupuri teroriste".

Erdogan a dat niciun indiciu cu privire la planurile sale imediate pentru a indeparta taberele de corturi care au aparut in Piata Taksim si intr-un parc din capitala Ankara.

Potrivit Reuters, adunarile populare reprezinta o provocare majora pentru un lider a carui autoritate este construita pe trei victorii electorale succesive.

Protestatarii au construit baricade din pietre scoase din pavaj si din fier pe drumurile de acces in Piata Taksim, incercand sa se protejeze in fata unui eventual atac al politiei. Actiunile lor au provocat blocaje intr-o parte din centrul Istanbulului, astfel incat este greu de zis cat timp autoritatile le vor mai tolera prezenta.

Mai mult decat atat, piata este marginita de hoteluri de lux a caror activitati comerciale sunt afectate, tocmai in momentul in care incepe sezonul de vara in unul dintre cele mai vizitate orase din lume.

O evacuare fortata ar putea declansa insa noi ciocniri intre manifestanti si fortele de ordine, precum cele de la inceputul saptamanii.

  • Seful Executivului, acuzat de autoritarism si tentative de islamizare

Premierul Tayyip Erdogan considera protestele drept un afront personal.

Seful executivului de la Ankara a adoptat mai multe reforme democratice. A pus sub control puterea militara care a rasturnat patru guverne intr-o perioada de patru decenii, a inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana, a tinut in frau incalcarile drepturilor omului de catre politie si a pornit discutiile de pace cu rebelii kurzi pentru a pune capat unui razboi vechi de trei decenii care a provocat moartea a peste 40.000 de persoane. Venitul pe cap de locuitor s-a triplat in timpul mandatelor sale iar mediul de afaceri a explodat sub conducerea sa.

Cu toate acestea, criticii sai spun ca in ultimii ani stilul sau de guvernare, intotdeauna puternic si emotional, a devenit autoritar.

Presa a inceput sa resimta presiuni din partea autoritatilor, iar arestarea unor figuri militare si nu numai, sub acuzatia de orchestrare a unor presupuse lovituri de stat, si miscari precum restrictionarea privind vanzarile de alcool au provocat ingrijorari mai ales in randul turcilor seculari din clasa de mijloc, sensibili la orice intruziune a religiei in viata lor de zi cu zi.

Represiunea in forta, condamnata de puterile straine, a ceea ce a inceput ca un protest pasnic in Parcul Gezi a reprezentat o ultima picatura necesara pentru ca nemultumirile fata de regimul Erdogan sa explodeze.

"Aceste proteste sunt partial rezultatul succesului sau in transformarea economica si sociala. Acum exista o noua generatie care nu vrea sa fie hartuita de catre prim-ministru si care se teme ca stilul sau de viata este in pericol", a declarat Joost Lagendijk, fost europarlamentar si profesor universitar in Istanbul.

Surse apropiate Partidului AK, infiintat de Erdogan in 2001 si care la un an de la fondare a zdrobit partidele traditionale seculare in alegerile parlamentare, sugereaza ca ar exista un sentiment de asediu in randul conducerii, forte influente, dar disparate, fiind dornice sa il indeparteze pe Erdogan.

Citand o sursa de partid, ziarul Radikal relateaza ca sambata va avea loc o intalnire in cadrul executivului Partidului AK in care s-ar putea discuta posibilitatea organizarii de alegeri anticipate, desi s-ar putea schimba, de asemenea, regulamentul partidului pentru a-i permite lui Erdogan sa preia un al patrulea mandat de prim-ministru, mai degraba decat sa candideze la functia de presedinte.

Erdogan a facut clar faptul ca nu are nicio intentie sa se retraga - aratand ca Partidul AK a obtinut 50% din voturi la ultimele alegeri. Totodata, Erdogan nu are contracandidati in interiorul partidului sau in afara, opozitia fiind fragmentata atat pe strazi cat si in Parlament.

Duminica, la New York, cateva mii de persoane sunt asteptate la un miting de sprijin a miscarii de protest din Turcia,