Fostul dictator argentinian Jorge Rafael Videla, condamnat la inchisoare pe viata pentru represiunea sangeroasa din timpul presedintiei sale (1976-1981), a murit vineri dimineata, la varsta de 87 de ani, au anuntat vineri mai multe televiziuni locale, transmite AFP.

Incarcerat intr-o inchisoare de langa Buenos Aires, fostul general a murit intr-un spital din capitala argentiniana, unde a fost internat de urgenta.

Jorge Rafael Videla, care a condus Argentina intre 1976 si 1981, a fost condamnat in decembrie 2010 la inchisoare pe viata, pentru incalcarea drepturilor omului. Videla a facut parte din conducerea grupului care a organizat o lovitura de stat impotriva presedintei Isabel Peron in 1976.

In perioada dictaturii lui Videla, peste 30.000 de persoane, majoritatea intelectuali, sindicalisti si studenti cu inclinatii politice de stanga au disparut sau au fost arestati si tinuti in inchisori secrete.

Videla a mai fost condamnat in 1985 pentru incalcarea drepturilor omului, inclusiv rapire, tortura si omor, dar a fost gratiat de presedintele Carlos Menem in 1990. Parlamentul si sistemul judiciar argentian au revocat gratierile date in trecut, pentru a putea judeca si condamna pe toti cei vinovati pentru atrocitatile din deceniile sapte si opt ale secolului trecut.