Papa Francisc a condamnat "dictatura economiei" si "cultul pentru bani", afirmand ca milioane de oameni in tari bogate si sarace au suferit din cauza crizei economice si indemnand la o reforma financiara mondiala, in primul sau discurs despre finante de la alegerea sa ca Suvern Pontif in luna martie, relateaza Reuters.

"Banii trebuie sa serveasca, nu se conduca", le-a spus Papa ambasadorilor, indemnand statele sa isi asume un control mai mare asupra economiilor lor si sa ii proteje pe cei vulnerabili.

Criza economica a creat teama si disperare, a redus bucuria vietii si a crescut violenta si saracia, pe masura ce tot mai multi oameni se straduiesc sa se descurce financiar prin modalitati "nedemne", a considerat el.

Este nevoie de "o reforma financiara care sa respecte principii etice, care sa produca la randul sau o reforma economica de pe urma careia sa beneficieze toate lumea", a adaugat el.

"Am creat noi idoli. Venerarea vitelului de aur (din Vechiul Testament - n.r.) si-a gasit o noua imagine in cultul pentru bani si dictatura unei economii fara chip si careia ii lipseste orice scop uman", a spus Papa, care pare sa exprime o viziune personala rezultata din experienta sa cu saracii din Argentina.

Papa Francisc, care anuntase ca isi doreste ca Biserica Catolica sa ii protejeze pe cei saraci si sa fie mai austera, a indemnat la un control mai strans al statelor asupra economiilor lor. "In timp ce venitul unei minoritati creste exponential, cel al majoritatii se prabuseste. Acest dezechilibru rezulta din ideologii care promoveaza o autonomie absoluta a pietelor si speculatiilor financiare, si neaga astfel dreptul la control din partea statului", a spus Papa.