Barack Obama a spus luni ca ar fi "scandalos" ca fiscul american sa vizeze, in mod special, grupurile conservatoare, un caz care a provocat furia republicanilor si care se adauga la critica acestora cu privire la atacul consulatului american din Benghazi, Libia, noteaza AFP.

Cele doua probleme sunt cele mai calde aspecte politice ale momentului si au facut obiectul primei intrebari puse presedintelui in timpul unei conferinte de presa comuna cu premierul britanic David Cameron, la Casa Alba.

"Daca angajatii fiscului au recurs la astfel de practici care au fost raportate si au vizat grupuri conservatoare in mod deliberat, atunci este scandalos", a declarat Obama.

"Vom astepta sa se cunoasca toate faptele si detaliile. Dar nu am rabdare pentru acest lucru, nu il voi tolera si ne vom asigura ca se va intelege exact ceea ce s-a intamplat", a promis presedintele american.

Fiscul american a admis vineri ca functionarii au selectionat grupuri ale caror nume includeau cuvintele "Tea Party" sau "patriot" pentru o analiza detaliata a cererilor de statut special.

"Actiunile autoritatilor fiscale reprezinta un abuz de putere scandalos", a declarat Max Baucus, presedintele Comitetului de Finante al Senatului.

"Autoritatile fiscale trebuie sa pregateasca de o ancheta completa a Comitetului de Finante. Serviciile fiscale vor fi acum supuse unei analize complementare", a adugat acesta.

Luni, presedintele a negat acuzatiile potrivit carora administratia sa incearca sa ascunda informatii cu privire la atacul din Benghazi. Obama i-a acuzat pe adversarii sai republicani de "diversiune".

"A doua zi dupa atac am recunoscut ca a fost un act terorist[...] Faptul ca noi continuam sa vorbim despre asta, sincer, are legatura cu motivatiile politice", a afirmat Barack Obama.