Un deputat din cadrul partidului neonazist Zori Aurii l-a atacat joi pe primarul Atenei, care a interzis joi dimineata o actiune de distribuire gratuita de alimente destinata exclusiv grecilor, organizata de partid in centrul capitalei si considerata "rasista si ilegala", relateaza Mediafax, citand AFP.

Deputatul Yorgos Germenis l-a insultat pe primarul Atenei Georges Kaminis, intr-o cladire municipala in care se desfasura o manifestatie municipala cu ocazia Pastelui ortodox, potrivit unei surse din cadrul politiei.

Unele publicatii scriau ca deputatul a incercat sa il loveasca pe primar, dar a ratat si a ranit usor un copil.

Potrivit unor imagini difuzate de postul de televiziune Mega, doi paznici municipali au reusit sa il imobilizeze pe Germenis in momentul in care acesta se pregatea sa il atace pe primar, cerandu-i arma pe care o purta asupra sa.

Incidentul s-a produs dupa doua ore de la o interventie a fortelor antirevolta, care au utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa cateva zeci de membri ai partidului neonazist, veniti cu un camion in Piata Syntagma, in fata Parlamentului, pentru a distribui alimente "numai grecilor".

Erau prezenti totodata trei deputati din cadrul partidului Zori Aurii, inclusiv un purtator de cuvant, Ilias Kassidiaris, care s-a facut cunoscut in 2012 lovind peste fata o deputata de stanga si aruncand cu apa pe alta, intr-o emisiune televizata.

Primarul a calificat aceasta actiune drept "arbitrara, rasista si ilegala" si a anuntat ca partidul nu a solicitat autorizatie pentru organizarea ei.

"Piata Syntagma (a Constitutiei, in greaca) are o valoare simbolica pentru democratie (...). Vreau sa multumesc politiei pentru interventie (...)", a declarat Kaminis.

"Logica fortei brute si violenta a fost invinsa (...). Acest tip de violenta s-a manifestat de doua ori astazi (joi), din nefericire din partea unui deputat (...)", a adaugat el.

Politia actioneaza in vederea intocmirii unui dosar judiciar impotriva anumitor membri ai formatiunii Zori Aurii, care au "incercat sa cucereasca un spatiu public", dar si pentru proferarea unor "amenintari" si "insulte" la adresa fortelor de ordine, a precizat o sursa din cadrul politiei.

Partidul Zori Aurii, care a intrat in Parlament in iunie 2012, in baza unui scor de sapte la suta din voturile exprimate si 18 mandate, o formatiune care afiseaza un discurs xenofob si antisemit, este implicat in numeroase cazuri de violenta vizand imigranti in Grecia.

Anul trecut, partidul a distribuit alimente, in Piata Syntagma, celor care prezentau o carte de identitate greaca, insultand imigranti ce treceau prin zona, un lucru care a provocat reactii dure din partea unor partide de stanga si ONG-uri.

Parlamentul le-a anulat, in octombrie, imunitatea parlamentara lui Germenis si unui coleg al sau, Panayiotis Iliopoulos, dupa ce acestia au fost acuzati de distrugere de bunuri, in urma unor atacuri asupra unor vanzatori imigranti, intr-o piata, langa Atena.