Venezuelenii merg duminica la urne pentru a alege un succesor lui Hugo Chavez. Titlul este disputat intre Nicolas Maduro, protejatul carismaticului lider defunct, si Henrique Capriles, liderul opozitiei din tara bogata in petrol, divizata social dupa paisprezece ani de "revolutie socialista", relateaza AFP.

Nicolas Maduro / Henrique CaprilesFoto: Colaj / Sursa: Agerpres

Aproape 19 de milioane de alegatori sunt asteptati sa voteze intre orele 6:00 si 18:00 (13:30 - 00:30 ora Romaniei), dupa o campanie fulger de 10 zile dominata de imaginea fostului lider venezuelean care a murit de cancer pe data de 5 martie 2013.

Cozile au inceput sa se formeze in fata sectiilor de vot din Caracas in zori, a constatat un jurnalist AFP. Grupuri de "chavistes", loiali fostului lider, s-au adunat inca de dimineata la urne, intr-o stare de spirit festiva, siguri de victoria lui Maduro.

"Angajamentul fata de revolutie este foarte puternic, iar oamenii s-au adunat. Poporul va vota masiv pentru a-si apara mostenirea", a declarat pentru AFP Denis Oropeza, un angajat al unui muzeu local, in cartierul sarac "23 de Enero" bastion chavist. In apropierea scolii din cartier, un camion difuza o inregistrare cu cantece patriotice.

"Haideti sa doboram recordul pentru participare la democratia noastra", a scris Maduro pe Twitter, indemnand alegatorii sa ii fie loiali memoriei lui Chavez.

Desemnat mostenitor de mentorul sau Chavez, actualul presedinte interimar, fost ministru de externe timp de sase ani, a cerut ca tara sa "mentina mostenirea 'Comandantului'" in fata "burgheziei" si "fascismului".

Creditat cu un avans de aproximativ zece puncte, potrivit unui sondaj recent, Maduro, in varsta de 50 de ani, s-a prezentat ca "singurul garant" al programelor sociale, finantate de petrolul venezuelean.

"Campania a fost Maduro a fost centrata pe faptul ca el este fiul 'Comandantului' si ca triumful lui va fi triumful lui Chavez", a declarat analistul politic Ignacio Avalos pentru AFP. Analistul a precizat insa ca diferenta dintre cei doi candidati "s-a redus" din cauza atitudinii si "curajului politic" al lui Capriles.

"Haideti sa votam! Speranta, curaj si incredere", a scris Capriles, ambitiosului guvernator al statului Miranda (Nord), pe Twitter.

Avocatul de 40 de ani, adept al economiei de piata, a promis sa puna capat "cadourilor" oferite Cubei si altor aliati ai regimului, care primesc mai mult de 100.000 de barili de titei pe zi, o diplomatie petroliera in jurul careia Venezuela si-a construit influenta regionala.

Capriles a candidat in scrutinul trecut, din octombrie, impotriva lui Chavez, pierzand la 11 puncte diferenta (44% fata de 554% din voturi, cat a obtinut Chavez). In ciuda infrangerii, Capriles a reusit sa obtina cel mai mare scor al opozitiei impotriva campionul Americii Latine de stanga.

Acuzandu-si adversarul ca se "ascunde" in spatele mentorului sau, Capriles, care s-a prezentat ca "solutie si nu opozitie", a insistat asupra vietii de zi cu zi a venezuelenilor: o stare de insecuritate cauzata de o rata a infractionalitatii, in 2012, de 16.000 de crime la 29 milioane de locuitori, pene de curent frecvente si dese lipsuri de bunuri alimentare.

"Vreau o schimbare pentru ca situatia este rea, nu exista securitate, tara este impartita in doua", a declarat pentru AFP Bellacicco Pietro, un fermier in varsta de 75 de ani, dupa ce a votat la o scoala din cartierul de afaceri Chacao din Caracas.

In afara de "sansa" de a-i succeda lui Chavez, cel care va obtine victoria in alegeri duminica va mosteni o economie foarte fragila, care a inregistrat anul trecut indicatori ca un deficit considerat exploziv (15% din PIB) si cea mai importanta inflatie din America Latina (peste 20%).