Venezuelenii sunt chemati duminica la urne sa aleaga intre Nicolas Maduro, protejatul lui Hugo Chavez, care porneste din pozitia de favorit si liderului opozitiei Henrique Capriles, informeaza Mediafax citand AFP. Alegerile prezidentiale venezuelene se desfasoara sub aura cvasi-religioasa a carismaticului lider defunct.

Nicolas Maduro / Henrique CaprilesFoto: Colaj / Sursa: Agerpres

Spectrul "campionului" stangii latino-americane, mort de cancer pe 5 martie, a planat in mod permanent asupra unei campanii-fulger marcate de schimburi de replici dure, intr-o tara profund divizata dupa 14 ani de "revolutie socialista" si aruncata in criza.

Investit de mentorul sau inainte sa moara, Maduro, un fost lider sindical in varsta de 50 de ani, un fost sef al diplomatiei timp de sase ani, iar in prezent sef interimar al statului, si-a indemnat sustinatorii sa dea curs ultimelor dorinte ale "Comandantului", care nu a mai putut sa isi exercite mandatul de sase ani, dupa ce l-a infrant pe Capriles in alegerile prezidentiale din octombrie, cu 55% la 44% din voturile exprimate.

"Chavez, iti jur, votul meu este pentru Maduro", a fost sloganul din cursul campaniei presedintelui interimar, care a urcat inclusiv la volanul unui autobuz pentru a-si etala trecutul de sofer in cadrul unor servicii de transport in comun.

Creditat cu un avans de aproximativ zece puncte, potrivit unui sondaj recent, Maduro, in varsta de 50 de ani, si-a multiplicat atacurile impotriva "burghezului" si "dreptei fasciste", invocand "planuri de destabilizare" si amenintarea asasinarii sale cu complicitatea Statelor Unite, inamicul "imperialist".

"Impreuna cu el vom continua revolutia pentru popor. Nu vrem sa ne intoarcem la (un regim) de dreapta, ei nu sunt niciodata preocupati de cei modesti", declara o menajera, Ziomara Castro, in varsta de 59 de ani, inca emotionata dupa ce a primit o locuinte oferita de Guvern.

"Maduro nu a castigat noi sustinatori. De alfel, nici nu i-a cautat. El nu se prezinta ca un candidat, ci ca un vector al unui vot pentru Chavez si mostenirea sa", a declarat pentru AFP politologul Luis Vicente Leon, director la Institutul pentru anchete Datanalisis.

Promitand sa fie "presedintele saracilor", Maduro si-a acuzat adversarul ca vrea sa suprime "misiunile bolivariene", programe sociale finantate din renta petroliera, singura resursa a acestei tari dotate cu cele mai importante rezerve de titei din lume.

Capriles, un avocat cu o tinuta eleganta, in varsta de 40 de ani, dezminte ferm aceste acuzatii. El i-a indemnat pe alegatori sa opuna rezistenta unor "tentative de intimidare" si a promis sa puna capat unor privilegii.

Fara sa atace prea dur imaginea fostului sef de stat, guvernatorul statului Miranda (nord), care a obtinut experienta in cursul candidaturii precedente, denunta "minciuni" ale adversarului sau, caruia ii reproseaza ca se ascunde in spatele mentorului sau, cu scopul de a evita problemele zilnice, in special flagelul insecuritatii (16.000 de crime anul trecut) sau frecventele penurii alimentare.

Acest adept al social-democratiei, care se prezinta "nu ca opozitia, ci ca solutia", promoveaza revenirea la economia de piata si incetarea oferirii de "cadouri" aliatilor cu scopul de a face posibil "un nou ciclu".

El vizeaza in mod expres Insula comunista Cuba, beneficiara a peste 100.000 de barili de petrol zilnic, in cadrul unei "petro-diplomatii" prin care si-a cladit influenta regionala fostul conducator venezuelean.

"Capriles a inregistrat un progres in urma alegerilor precedente. El a adoptat un limbaj mai dur, mai radical", apreciaza analistul Ignacio Avalos, directorul Observatorului Electoral venezuelean, estimand ca opozitia a castigat teren.

"Asa a vrut destinul. Avem a doua sansa sa mergem sa votam, iar de aceasta vom castiga", crede un student, Carlos Peretira, in varsta de 31 de ani, grabit sa se departa de "epoca chavista".

In afara de "sansa" de a-i succeda lui Chavez, cel care va obtine victoria in alegeri duminica va mosteni o economie foarte fragila, care a inregistrat anul trecut indicatori ca un deficit considerat exploziv (15% din PIB) si cea mai importanta inflatie din America Latina (peste 20%).