Serbia a anuntat luni ca nu va semna un acord propus de Uniunea Europeana in vederea normalizarii relatiilor cu Kosovo si a solicitat reluarea discutiilor sub umbrela Bruxellesului, scrie AFP.

"Guvernul Serbiei nu poate accepta principiile prezentate verbal echipei sale de negociatori la Bruxelles, deoarece ele nu garanteaza o securitate totala si protectia drepturilor omului pentru sarbii din Kosovo", a declarat premierul sarb Ivica Dacic, solicitand "reluarea urgenta a dialogului cu medierea UE".

Incheierea unui acord cu Kosovo, a carui independenta Serbia refuza sa o recunoasca, este o conditie esentiala impusa de Bruxelles pentru a oferi Belgradului o data pentru demararea rapida a negocierilor de aderare la UE. Fara un acord cu Pristina, Belgradul risca sa vada aceasta data amanata sine die.

Serbia este supusa unei puternice presiuni dupa ultima reuniune mediata de UE, din 2 aprilie, la Bruxelles, care s-a soldat cu un esec. Comisia Europeana trebuie sa prezinte in 16 aprilie un raport de evaluare care va fi supus analizei liderilor europeni inainte de summitul din vara.

Negocierile s-au blocat cand s-a ajuns la gradul de autonomie de care vor putea beneficia municipalitatile majoritar sarbe din nordul Kosovo, regiune frontaliera cu Serbia care scapa, de facto, controlului Pristinei.

Belgradul cere crearea unei "asociatii" a acestor localitati, care sa dispuna de "puteri executive" privind securitatea, politia si justitia, ceea ce Pristina refuza.

Inceput in 2011, "dialogul" sarbo-kosovar nu este legat de independenta Kosovo, la care Serbia se opune si care nu este recunoscuta de cinci dintre ce 27 de tari membre ale UE, printre care si Romania. Dar acest dialog a reusit sa creeze avansuri care pareau imposibile in urma cu cativa ani, precum un acord incheiat in decembrie privind chestiunea foarte sensibila a punctelor de control dintre Serbia si Kosovo.