Noul ministru israelian al Apararii, Moshe Yaalon, a dat duminica asigurari ca Israelul va raspunde "imediat" oricaror tiruri siriene in Platoul Golan, avertizand regimul de la Damasc privind orice "incalcare a suveranitatii" israeliene, relateaza AFP.

Soldatii israelieni aflat in partea din platoul Golan ocuapta de Israel au lansat o racheta anti-tanc "Tamuz" asupra unor pozitii militare siriene, dupa ce au fost tinta unor tiruri din partea teritoriului sirian pentru a doua oara in ultimele 24 de ore, potrivit unui purtator de cuvant al armatei israeliene.

Nu se stie inca daca tirurile siriene au fost lansate de armata lui Bashar al-Assad sau de rebelii aflati in razboi civil.

Yaalon, fost sef de Stat Major, a afirmat ca Israelul considera aceste incidente ca fiind "foarte serioase".

Israelul este oficial in stare de razboi cu Siria. Acesta ocupa din 1967 circa 1.200 de kilometri patrati din platoul Golan pe care l-a anexat, o decizie care nu a fost recunoscuta niciodata de comunitatea internationala, restul de aproximativ 510 km patrati ramanand sub control sirian.

Sambata, gloantele trase de Siria au atins vehicule militare israeliene care circulau in partea de sud a platoului Golan ocupat, provocand pagube usoare, dar nu si raniti, potrivit armatei israeliene.

De la inceputul razboiului in Siria, in urma cu doi ani, situatia s-a tensionat in platoul Golan dar incidentele - obuze siriene care sa cada in partea israeliana sau focuri de avertizare israeliene - au ramas limitate pana in prezent.

Liderii israelieni atribuie caderea recurenta a proiectilelor siriene in teritoriul controlat de Israel unor "erori de tragere", din cauza proximitatii luptelor intre trupele regimului de la Damasc si rebeli.