Presedintele francez Francois Hollande "confirma cu certitudine moartea lui Abdelhamid Abu Zeid, survenita in timpul luptelor duse de armata franceza in regiunea Adrar des Ifoghas din nordul Mali, la sfarsitul lunii februarie", a anuntat sambata presedintia franceza, transmite AFP.

"Aceasta disparitie a unuia dintre principalii lideri ai AQMI (Al-Qaida in Maghrebul islamic) marcheaza o etapa importanta in lupta impotriva terorismului din Sahel", adauga presedintia franceza intr-un comunicat.

Moartea islamistului algerian Abu Zeid a fost anuntata la 1 martie de presedintele Ciadului, Idriss Deby, ale carui forte lupta alaturi de militarii francezi in masivul Ifoghas.

La 3 martie, armata ciadiana a anuntat de asemenea ca a ucis un alt lider islamist, pe algerianul Mokhtar Belmokhtar, supranumit "Chiorul", cel care a revendicat atentatul impotriva complexului petrolier din In Amenas, in sudul Algeriei, si a luat ostatici aproximativ 40 de cetateni occidentali, insa moartea acestuia nu a fost confirmata pana acum.

Abdelhamid Abu Zeid (46 de ani) era considerat drept unul dintre liderii cei mai radicali din AQMI. In iunie 2009, gruparea sa l-a rapit pe turistul englez Edwin Dyer. Potrivit mai multor martori, Abu Zeid insusi i-a taiat gatul ostaticului.

Dupa luptele violente de la sfarsitul lui februarie din masivul Ifoghas, in cursul carora cateva sute de islamisti au fost ucisi, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat ca vor fi efectuate teste ADN pentru a confirma decesul liderilor de razboi Abu Zeid si Mokhtar Belmokhtar.