Fostul premier ungur Gordon Bajnai, considerat de multi analisti ca fiind principalul contracandidat al lui Viktor Orban in alegerile legislative din 2014, a anuntat formarea unui nou partid, transmite politics.hu. "Trebuie o forta care sa aduca o noua era pe care vechile formatiuni nu sunt capabile sa o realizeze", a afirmat Bajnai. Potrivit analistilor, noua miscare este o incercare de a unifica fortele de opozitie. Socialistii si-au lansat si ei campania electorala, promitand renasterea economica a tarii si stoparea "derivei anti-democratice" a Ungariei sub guvernul Orban.

Gordon BajnaiFoto: Agerpres

Miscarea electorala formata de Bajnai in toamna anului trecut, Egyutt 2014 (Impreuna 2014), va intra intr-o alianta cu formatiunea Parbeszed Magyarorszagert (Dialog pentru Ungaria - PM), creata de un grup de parlamentari desprins luna trecuta din partidul verde Lehet Mas a Politika (Politicile pot fi diferite - LMP). Cele doua partide vor avea candidati pe listele comune pentru functiile de premier si cele de deputat in alegerile parlamentare din primavara anului viitor.

Egyutt 2014 este constituita din Asociatia Patriotism si Progres si miscarile Solidaritatea si Milla.

Noua formatiune se va numi Partidul Alianta Electorala Impreuna 2014, urmand sa fie condusa de trei presedinti: Viktor Szigetvari, fost sef de campanie al Partidului Socialist si vicepresedinte al Asociatiei Patriotism si Progres, Peter Konya, presedintele Miscarii Solidaritatea din Ungaria, si Peter Juhasz, un fost lider al asociatiei anti-guvernamentale Milla.

In structura de conducere au fost cooptati Benedek Javor si Timea Szabo, fosti parlamentari ai LMP. Bajnai va fi cel de-al saselea membru al conducerii formatiunii si va supraveghea pregatirile pentru alegerile din 2014 si conducerea guvernului, in cazul in care Partidul Alianta Electorala Impreuna 2014 va castiga scrutinul.

Viktor Orban

Viktor Orban

Foto: Agerpres

In conferinta de presa in care a anuntat formarea noului partid, Bajnai a spus ca e primul pas concret in unificarea fortelor de opozitie. De altfel, politicianul a negociat cu mai multe formatiuni inca din luna noiembrie a anului trecut, pentru a face front comun impotriva conservatorilor din Fidesz - Magyar Polgari Szovetseg(Uniunea Civica Maghiara).

Fostul premier sustine ca alianta electorala marcheaza schimbarea unei perioade si reprezinta o garantie ca "tara se va transforma". In opinia lui, "Ungaria este divizata si trebuie schimbata de la radacina".

Magyar Szocialista Part (Partidul Socialist - MSZP) a emis un comunicat in care felicita aparitia noii aliante. Liderul socialist Attila Mesterhazy a declarat ca Ungaria este pregatita pentru niste "alegeri istorice" in 2014, pentru care partidele si miscarile de opozitie trebuie sa creeze o majoritate care sa sustina "programul schimbarii".

Cine e Gordon Bajnai

Gyorgy Gordon Bajnaieste considerat de multi analisti ca fiind principalul contracandidat al lui Viktor Orban in alegerile legislative din 2014.

Politicianul in varsta de 45 de ani a fost premier al Ungariei pentru o scurta perioada, intre aprilie 2009 si mai 2010, succedandu-i socialistului Ferenc Gyurcsany. Locul sau la conducerea guvernului a fost luat de catre Viktor Orban, dupa ce Fidesz a castigat alegerile din 2010 cu o majoritate confortabila.

Potrivit analistilor, Bajnai a fost apreciat de unguri in timpul mandatului de premier, fiind vazut ca un tehnocrat autentic. Inainte de a conduce executivul ungar, el a lucrat in domeniul privat si apoi a ocupat diferite functii in administratia de la Budapesta.

In octombrie 2012, in timpul unei demonstratii populare, el a anuntat ca va reveni in politica. In decembrie, Bajnai a spus ca va candida la alegerile legislative din 2014.

Saptamana trecuta, la lansarea noului sau partid, Bajnai a afirmat ca "promisiunea schimbarii este cea care a adus Fidesz majoritatea. Acelasi lucru ii va aduce si caderea".

Bajnai a inceput deja o campanie de imagine, care a inclus si intalniri cu reprezentantii etnicilor maghiari din Slovacia si Romania (Bela Bugar si Kelemen Hunor). Luni, el se afla la Londra, pentru a tine un discurs.

Analistii afirma ca, in conditiile in care Ungaria traverseaza o perioada de recesiune, iar premierul Orban este criticat atat de opozitia interna, cat si de cancelariile occidentale pentru politicile sale controversate, Fidesz a pierdut din sutinerea cetatenilor, insa continua sa fie cel mai popular partid.

Un sondaj de opinie realizat de compania Median la sfarsitul lunii februarie indica faptul ca Fidesz se bucura de sustinerea a 41% dintre unguri, urmat de gruparea nationalista Jobbik (19%), Partidul Socialist (17%) si miscarea lui Bajnai (15%).

Socialistii au intrat si ei in campanie

Lansarea aliantei electorale condusa de Gordon Bajnai a venit cu doar o zi inainte ca socialistii sa demareze campania pentru alegerile din 2014, promitand renasterea economica a tarii si stoparea a ceea ce ei numesc "deriva anti-democratica" a Ungariei sub guvernul lui Viktor Orban.

Circa 12.000 de suporteri ai Partidului Socialist s-au strans la Budapesta pentru a-l asculta pe liderul Attila Mesterhazy declarand ca partidul a fost reintinerit si ca un program cuprinzator de guvernare a fost pus la punct de conducerea formatiunii. Politicianul socialist a promis ca perioada in care se va plati ajutorul de somaj va creste de la trei la sase luni, salariul minim pe economie va fi majorat, iar sistemul de sanatate va fi imbunatatit.

Mesterhazy a condamnat politicile economice ale celor din Fidesz si a spus ca e nevoie de cel putin doi ani pentru a reface cresterea economica si a crea locuri de munca. Economia Ungariei a scazut cu 1.7 procente in 2012.

Liderul socialist a promis sa revigoreze imprumuturile bancare pentru populatie si sa distribuie fondurile europene mult mai eficient. In plus, guvernarea socialista va fi "cooperanta" in relatiile internationale, urmand sa repare legaturile stricate cu Uniunea Europeana si cu ceilalti parteneri internationali, a afirmat Attila Mesterhazy. "Nu trebuie sa purtam o lupta a libertatii impotriva Europei, ci mai degraba sa cooperam intr-o alianta in asa fel incat sa ne reprezentam mai bine interesele nationale", a afirmat el.

Reuters reaminteste ca socialistii, care au guvernat tara intre 2002-2010, au suferit o infrangere grea la ultimele alegeri, in contextul unei scaderi economice accentuate si a numeroaselor scandaluri de coruptie.

Legea electorala a fost modificata de catre guvernul lui Orban, iar ce-al de-al doilea tur de scrutin a fost eliminat, astfel incat, pentru a avea sanse de reusita la scrutinul de anul viitor, socialistii trebuie sa coopereze cu alianta electorala fondata de Gordon Bajnai. Cele doua parti au anuntat de altfel ca vor purta negocieri privind realizarea unei posibile aliante spre sfarsitul acestui an.

Dupa alegerile din 2010, opozitia de stanga s-a fragmentat si nu a fost capabila sa profite de pierderea, de catre Fidesz, a circa un milion de sustinatori si nici de cetatenii nehotarati ce reprezinta jumatate din electoratul de opt milioane de persoane.

Surse: politics.hu, Reuters