Aproximativ 310 milioane de euro acordate de Atena santierelor navale situate in Skaramangkas sunt incompatibile cu dreptul Uniunii Europene si trebuie recuperate, alaturi de dobanzile aferente, a confirmat joi Curtea Europeana de Justitie (CEJ), citata de AFP.

Comisia Europeana a cerut in 2008 recuperarea a 16 ajutoare diferite legate de restructurari ale santierului naval Ellinika Nafpigeia (EN) in momentul privatizarii sale. Comisia a argumentat ca de ajutoarele acordate de stat a profitat activitatea de productie de material civil, si nu militar.

EN a contestat aceasta decizie in fata Tribunalului UE, care i-a respins insa argumentele. Ulterior, a facut recurs in Curtii de Justitie, afirmand ca activitatile cu scopuri civile erau necesare pentru viabilitatea activitatii militare, in conditiile in care aceasta era predominanta (75% fata de 25% pentru activitatile civile).

Potrivit EN, o oprire completa a activitatii civile ar fi compromis continuarea productiei militare.

Legislatia europeana "ofera statelor modalitatile de prezervare a intereselor esentiale de securitate, fara insa a le permite sa altereze concurenta in ceea ce priveste produsele care nu sunt destinate unor scopuri specific militare", reaminteste Curtea, in decizie.

Or, potrivit CEJ, de aceste ajutoare a profitat activitatea de productie de material civil si sunt, drept urmare, ilegale, astfel incat trebuie rambursate.

In tota, statul grec a acordat ajutoare in valoare de 343 milioane de euro pentru santierele navale din Skaramangkas.