Coalitia italiana de stanga condusa de Pier Luigi Bersani a castigat majoritatea locurilor in Camera Deputatilor, potrivit cifrelor de Ministerul de Interne dupa centralizarea datelor din 99,9% din sectiile de votare. Fostul premier Silvio Berlusconi a dat de inteles marti ca este deschis catre formarea unei aliante intre coalitia sa de centru-dreapta si cea de centru-stanga a lui Bersani.

Pier Luigi BersaniFoto: Agerpres/Xinhua

Conform acestor cifre, coalitia stanga a castigat 29,54% fata de 29,18% coalitia de dreapta a lui Silvio Berlusconi, dar legea electorala ii permite sa obtina 340 din cele 630 de locuri la Camera inferioara scazut chiar si cu aceasta diferenta mica.

Berlusconi, aproape cazut in dizgratie si huiduit in 2011, a inregistrat o revenire spectaculoasa promitand sa scada impozitele si chiar sa ramburseze o taxa funciara nepopulara introdusa de catre Monti.

"Este un rezultat extraordinar", care arata ca "cei care credeau ca Berlusconi este terminat trebuie sa se mai gandeasca", si-a exprimat satisfactia Angelino Alfano, secretarul general al partidului lui Il Cavaliere, PdL.

O coalitie trebuie sa aiba majoritate in ambele camere ale parlamentului pentru a trece legi.

Rezultatele votului (potrivit Ministerului de interne, citat de BBC):

Camera Reprezentantilor:

  • Coalitia de centru-stanga a lui Pier Luigi Bersani: 29,54%
  • Coalitia de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi: 29,18%
  • Miscarea de 5 Stele (anti-austeritate) a lui Beppe Grillo: 25,55%
  • Miscarea "Alegerea Civica" a lui Mario Monti: 10,56%

Senat:

  • Niciunul dintre cele doua mari partide si aliatii lor nu se apropie de cele 158 de locui necesare pentru o majoritate
  • Coalitia de centru-stanga: 31,63% - 113 locuri
  • Coalitia de centru-dreapta: 30,72% - 116 locuri
  • Miscarea 5 Stele: 23m79% - 54 locuri

Singurul invingator real al scrutinului este comediantul si blogger-ul Beppe Grillo, liderul Miscarii Cinci Stele (M5S), care a stiut sa seduca exploatand respingerea clasei politice, furia fata de austeritate si neincrederea fata de Europa, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Un catalizator al nemultumirii sociale, intr-o tara aflata in plina recesiune economica (-2,2% in 2012), el a adunat voturi atat din partea alegatorilor de dreapta, cat si a celor de stanga, cu un program considerat "populist" de catre advrsarii sai, incluzand intre altele stoparea finantarii publice a partidelor politice, introducerea unui venit minim de 1.000 de euro si promisiunea unui referendum asupra euro.

Potrivit rezultatelor oficiale, el obtine aproximativ 25% in fiecare dintre cele doua Camere, devenind a treia forta politica din tara.

"Au dat faliment atat la stanga, cat si la dreapta. Pot sa duca sapte-opt luni, dar vom fi un adevarat obstacol pentru ei", a scris Grillo intr-un mesaj postat pe blog, anuntand o "stire de importanta mondiala".

"Vom fi o forta extraordinara. Vom fi 110 in Parlament, dar in afara de noi vor fi milioane", continua el.

La randul sau, seful Guvernului in exercitiu Mario Monti a pierdut pariul de a forma o mare forta de centru, coalitia sa obtinand aproximativ 10% din voturi in fiecare Camera.

"Suntem foarte multumiti" de rezultat, a declarat el, subliniind ca aceasta coalitie a fost infiintata in urma cu doar doua luni.

Il Professore a declarat ca doreste un "Guvern care sa actioneze mai bine" decat al sau, "fara sa renunte la sacrificiile consimtite de catre italieni", in vederea unei asanari a tarii.

Italienii au votat duminica si luni, in cadrul scrutinului legislativ, in vederea reinnoirii celor doua camere ale Parlamentului - Camera Deputatilor si Senatul.

Procentul cel mai ridicat al prezentei la vot a fost inregistrat in regiunile din nordul tarii - mai ales in Lombardia, Veneto, Friuli Venetia Giulia, Trentino Alto Adige si Emilia Romagna - si in regiunea Lazio (centru). Cea mai redusa prezenta la vot s-a inregistrat in regiunea Campania (sud).