Vaticanul a contra-atacat sambata, dupa acuzatiile unor scandaluri financiare si sexuale in sanul Bisericii, care ar fi stat la baza demisiei Papei Benedict al XVI-lea, catalogandu-le drept "barfe" si "calomnii" si pe care le considera "presiuni inacceptabile" asupra cardinalilor ce vor alege succesorul papei, relateaza AFP.

Pe rand, purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi si secretarul de stat, administratia centrala a Sfantului Scaun cunoscut pentru discretie, au atacat in mod virulent autorii acestor informatii.

"In timp ce in trecut erau marile puteri, adica statele, cele care cautau sa conditioneze alegerea Papei, astazi se incearca presiunea opiniei publice", afirma secretarul intr-un comunicat, criticand multiplicarea "stirilor deseori neverificate, sau ne-verificabile, chiar false, care aduc grave daune asupra persoanelor si institutiilor".

Pentru Lombardi, "anumite persoane incearca sa profite de o miscare suprinzatoare si de dezorientare" dupa demisia istoriac a Papei, "pentru a semana confuzie si a discredita Biserica si conducerea ei".

Iritarea lor este provocata de publicarea unor speculatii potrivit carora un "lobby gay" ar fi santajat mai multi prelati ai micului stat, in contextul scandalului scurgerii de documente "Vatileaks" de anul trecut.

Potrivit unui articol publicat in deschidere de cotidianul La Repubblica, decizia lui Benedict al XVI-lea de a renunta la pontificat ar fi putut fi intarita de iritarea sa, dupa ce a luat cunostinta de rezultatele unei anchete ultrasecrete efectuata in cadrul Curiei de trei cardinal, si care faceau referire la un "lobby gay" in Vatican.

Unul dintre cele doua articole, cu accente sanzationaliste, intitulat "Sex si cariera, santajele la Vatican in spatele demisiei lui Benedict al XVI-lea" si publicat de La Republicca, stabileste o legatura directa intre raportul cardinalilor Juliàn Herranz, Jozef Tomko si Salvatore De Giorgi si decizia papei de a demisiona.

Potrivit sursei citate, cardinalul spaniol Julian Herranz, care a condus comisia insarcinata cu ancheta Vatileaks, ar fi evocat in 9 octombrie, in fata papei, dosarul "cel mai scabros": "o retea transversala unita de orientarea sexuala" si, "pentru prima oara, cuvantul homosexualitate a fost pronuntat" in apartamentul pontifical.

Saptamanalul Panorama scrie ca "lobby-ul gay" din Vatican "ar fi, de departe, cel mai ramificat si influent din toate cele existente in Curia" romana.

Repubblica spune ca raportul arata ca anumiti prelati ar fi suferit "influente externe" (altfel spus, santaj) din partea laicilor de care ar fi fost legati prin legaturi de "natura mundana".

Vaticanul a reclamat erori grosolane in aceste articole, apreciind ca nu ar trebui luate in serios. Nu vor fi "nici dezmintiri, nici comentarii, nici confirmari" legate de "speculatii, fantezii si opinii" difuzate de presa in aceasta perioada, a adaugat purtatorul de cuvant, parintele Federico Lombardi.

Potrivit unui ziarist specializat in problemele Vaticanului al ziarului La Stampa, papa, inainte de demisie, ii va primi pe cei trei cardinali si continutul voluminosului raport secret, redactat pe baza audierilor efectuate la toate nivelele ierarhice ale Sfantului Scaun, ar putea fi discutat atunci in Congregatia generala, o reuniune care pregateste Conclavul.

Acesti trei cardinali au fost insarcinati de papa Benedict al XVI-lea in primavara trecuta sa ancheteze scurgerile de documente secrete din Vatican, dar raportul a fost unul secret.

In octombrie anul trecut, la doua zile dupa ce l-a primit pe cardinalul Herranz, papa, intr-un discurs pe un ton pesimist rostit la deschiderea Anului credintei, evocase sub forma de metafora "pestii rai" care au fost pescuiti in navodul Bisericii.

Potrivit analistilor, scurgerile de documente in scandalul "Vatileaks" ar fi putut fi utilizat pentru decredibilizarea unui rival in Curie. Un fenomen care s-ar putea repeta, in conditiile in care Conclavul se apropie, pentru selectarea noului papa.

Tema homosexualitatii in Vatican nu este noua in presa italiana, fiind chiar obiectul unor romane care au devenit best-sellers. De-a lungul timpului, s-a speculat ca unii preoti care lucreaza la Vatican si care aveau legaturi homosexuale in exteriorul micului stat ar fi putut fi obiectul unui santaj din partea ziaristilor mai putin scrupulosi care cautau, in "Vatileaks", sa obtina documente secrete.

Circa 117 cardinali vor fi chemati sa aleaga, la mijlocul lunii martie, un nou Suveran Pontif.