Nici nu s-a terminat bine selectia nationala a "Cantecului nostru pentru Malmo" din Germania, ca a inceput scandalul. Eurodance Band si Cascada, care au iesit pe primul loc cu melodia Glorious, stau pe lista suspectilor de plagiat si lumea se intreaba, daca pe drept melodia selectionata mai poate reprezenta Germania la Eurovision Song Contest 2013. Ne intrebam si noi, caci chiar si modul in care au fost acordate punctele la selectia de joi, 14 februarie, a fost controversat.

Cu ce ar semana Glorious, un popsong de discoteca? Stupoare! Chiar cu cantecul castigator al Eurovision-ului de anul trecut, Euphoria, interpretat de suedeza Loreen. Anul trecut -insa abia dupa ce Loreen a castigat locul intai-, aparusera acuze de plagiat si la adresa melodiei ei, care nu putem spune ca n-a fost fenomenala. Euphoria lui Loreen ar fi fost putenic inspirat din Stole My Heart al formatiei One Direction. Dar ce-a fost a fost, Loreen si-a pastrat premiul, casele de discuri au facut profit, radiourile au duduit repetat euforic, in anul care a trecut.

Cascada se afla in mare turneu european, ii trebuia un strop de reclama, care numai bine se face cu o candidatura pentru Eurovision. E o cantareata consacrata, te si miri cum de a intrat intr-o astfel de competitie, cum e Eurovisionul. Aici mai mult se lanseaza, decat se consacra valori. Cascada a castigat „la mustata“, caci dupa prima runda de votari parea a nu avea nicio sansa fata de favoriti.

Acestia erau o trupa bavareza, imbracata in pantaloni scurti de piele si care canta intr-un dialect local, pe care nu-l inteleg nici cei mai neaosi nemti. Cu melodia lor Nackert, "suflata" in tot felul de alamuri, Labrassbanda au parut a descinde, oarecum, din traditia Fanfarei Ciocarlia si a celor Zece Prajini. Suflatoare, ritm iute, care brusc ii anima pe nemti. La prima serie de votari, din partea posturilor de radio germane, Labrassbanda a iesit pe locul intai in preferinte, la unison.

Situatia a fost insa rasturnata de votul juriului, care a scos-o pe Cascada in fata. „Industria muzicala si-a impus interesele prin juriu“ scrie Welt.de, precizand ca "De fapt, juratii sunt numiti de marile case de discuri". S-ar putea replica faptul ca si in cazul Labrassbanda, care are contract cu o casa de discuri müncheneza, radiovotingul a parut suspect de unitar. Probabil ca, prin trimiterea la Malmö si difuzarea intensa la radio a „melodiei inimilor“ germane, s-a sperat la buna sa comercializare pe piata.

Prin votul publicului, situatia nu s-a mai schimbat simtitor. Cascada a iesit pe primul loc, intr-o selectie nationala germana moderata de Anke Engelke la Hanovra si care a reprodus, in mic, Eurovision-ul cel mare. Acesta va avea loc in luna mai, la Malmö, in Suedia. Este pentru a cincea oara, ca suedezii aduc ESC-ul in tara lor.

In toata valtoarea muzicii de toate genurile -inclusiv robotice sau bisericesti-, care a rasunat la selectia din Germania, prestatia unei candidate de exceptie abia a fost remarcata. Cu greu a facut pasi, la inceput, Saint Lu si melodia sa Craving. Daca o asculti, parca simti ca invie spiritul nemuritoarei Janis Joplin. Insa interpreta austriaca, ce s-a decis sa reprezinte Germania la Eurovision, in cazul in care va castiga, n-a fost in gratiile majoritatii votantilor, ocupand doar locul al patrulea, in clasamentul final. Pe numele ei adevarat Luise Gruber, tanara de 28 de ani cu o voce-minune, ca de negresa ce reinvie stilul soul, urmeaza sa-si cante durerea si libertatea in alte contexte, decat la Eurovision-ul din acest an.