Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat retragerea, incepand cu 28 februarie, si a invocat ca motiv varsta sa, intr-un discurs pronuntat in latina intr-un consistoriu la Vatican, a declarat, pentru AFP, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun.

Papa Benedict al XVI-lea (arhiva)Foto: Agerpres/AP

"Papa a anuntat ca va renunta la ministeriat la 20,00 (19,00 GMT), 28 februarie. Va incepe atunci perioada de 'sede vacante' (loc vacant)", a precizat parintele Federico Lombardi, intr-un anunt fara precedent in istoria moderna a Bisericii Catolice.

Iata mai jos declaratia Papei, postata pe site-ul greco-catolica.org

"Dragi frati, v-am convocat pentru acest Consistoriu, nu doar pentru cele trei canonizari, ci si pentru a va comunica o decizie de mare importanta pentru viata Bisericii. Dupa ce mi-am examinat in mod repetat constiinta inaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea ca puterile mele, datorita varstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru o exercitare adecvata a ministerului petrin.

Sunt constient ca acest minister, datorita naturii lui spirituale esentiale, trebuie sa fie indeplinit nu doar prin cuvinte si fapte, ci si prin rugaciune si suferinta. Cu toate acestea, in lumea de astazi, supusa la atat de multe schimbari rapide si zguduita de intrebari de profunda relevanta pentru viata de credinta, pentru a conduce barca Sfantului Petru si pentru a proclama Evanghelia, sunt necesare atat puterea mintii cat si a trupului, putere care in ultimele luni s-a deteriorat in mine pana acolo incat a trebuit sa imi recunosc incapacitatea de a indeplini in mod adecvat slujirea incredintata mie.

De aceea, si fiind constient de gravitatea acestui act, in deplina libertate declar ca renunt la ministerul de Episcop al Romei, Succesor al Sfantului Petru, incredintat mie de Cardinali in 19 aprilie 2005, astfel ca, de la 28 februarie 2013, ora 20.00, Scaunul Romei, Scaunul Sfantului Petru, va fi vacant si un Conclav pentru alegerea noului Pontif Suprem va trebui sa fie convocat de cei care au competenta sa faca aceasta.

Iubiti frati, va multumesc sincer pentru toata iubirea si munca cu care m-ati sustinut in slujirea mea si cer iertare pentru toate defectele mele. Iar acum, sa incredintam Sfanta Biserica grijii Pastorului nostru Suprem, Domnul nostru Isus Cristos, si sa o imploram pe Preasfanta Sa Mama Maria, pentru ca ea sa ii asiste pe Parintii Cardinali, cu grija ei materna, in alegerea unui nou Pontif Suprem. In ceea ce ma priveste, doresc de asemenea sa slujesc cu devotament Sfanta Biserica a lui Dumnezeu in viitor, printr-o viata dedicata rugaciunii".

Intr-o carte-interviu din 2010, Papa evocase posibilitatea demisiei in cazul in care nu se va simti in stare sa continue.

Decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica din Bucuresti, pr. Wilhelm Danca, a declarat pentru HotNews ca nu este surprins de decizia Sfantului Parinte, "circumstantele actuale prin care trece Biserica sunt deosebit de incarcate, toate constituind un cadru in care reflectia Papei s-a coagulat mai intens." Pana de Paste, Biserica Romano-Catolica va avea un nou Papa, crede pr. Danca.

Precedentul istoric in care un Papa s-a retras din fruntea Bisericii Catolice poate fi gasit tocmai in 1294, cand Papa Celestin al V-lea s-a retras dupa doar 4 luni de pontificat, invocand tot motive legate de varsta si oboseala fizica. Presiunile politice din acea perioada au fost si ele un factor demn de luat in seama.

Ceea ce pare a fi valabil si astazi. Mai multe evenimente controversate au aparut in ultima perioada in cercurile inalte ale Vaticanului, cel mai cunoscut fiind cazul majordomului Papei, Paolo Gabriele, acuzat de scurgerea ilegala a unor documente personale ale Papei Benedict. Majordomul a fost condamnat la un an si jumatate de inchisoare, fiind gratiat de Papa dupa doar cateva luni.

La sfarsitul lui 2011, monseniorul Vigano, pe atunci secretar general la Vatican, a denuntat in cateva scrisori adresate Papei "coruptia" din interiorul aparatului administrativ al Sfantului Scaun. Dupa scurt timp monseniorul Vigano a fost trimis la nuntiatura de la Washington, gestul fiind interpretat ca o incercare de musamalizare a acuzatiilor sale.

Decanul Facultatii Romano-Catolice din Bucuresti, pr. Wilhelm Danca, explica pentru HotNews ca Sfantul Parinte "nu mai putea sa duca sufleteste toate aceste presiuni. De altfel, Sanctitatea Sa a si vorbit despre astfel de presiuni exercitate indirect asupra sa. Dar cu siguranta ca Papa s-a gandit indelung si totul a fost calculat astfel incat sa nu se produca haos in urma retragerii sale."

In timpul slujbei de Craciun din 2011, Papa a urcat la altar cu ajutorul unei benzi rulante. In ultima sa predica de Paste, papa Benedict a afirmat ca "astazi putem sa ne luminam orasele intr-un mod atat de uimitor, incat stelele de pe cer nu mai sunt vizibile. In ceea ce priveste lucrurile materiale noi cunoastem si putem incredibil de multe, dar ceea ce merge dincolo de aceasta, Dumnezeu si binele, nu mai reusim sa identificam."

Papa Benedict s-a declarat ingrijorat in numeroase randuri de faptul ca omul contemporan occidental refuza transcendenta, intr-un moment in care in Occident majoritatea oamenilor nu mai adera la marile religii sau sunt in cautare.

In februarie 2012, Benedict al XVI-lea l-a numit pe Arhiepiscopul Greco-Catolic, Lucian Muresan, cardinal al Bisericii Catolice. Muresan este al treilea cardinal roman, dupa Cardinalul Iuliu Hossu (numit in 1969 de Papa Paul al VI-lea) si Cardinalul Alexandru Todea (numit in 1991 de Papa Ioan Paul al II-lea). Cardinalul roman nu va putea participa la alegerea urmatorului Papa, intrucat are peste 80 de ani, varsta limita la care cardinalii pot vota in Conclav. Dupa retragerea din 28 februarie a Papei Benedict, se va intruni Consistoriul Cardinalilor pentru alegerea Papei, 118 dintre acestia avand drept de vot.

Printre favoritii la scaunul pontifical se numara Arhiepiscopul cardinal de New York, Timothy Michael Dolan, cardinalul ganez Peter Turkson si cardinalul Cristoph Schonborn al Vienei. Oricand poate aparea un favorit si din randul cardinalilor italieni, care datorita numarului lor in Conclav au o mare influenta.

Acest eminent profesor german de teologie, care nu a starnit entuziasmul de care s-a bucurat Ioan Paul al II-lea, dar a castigat un respect tot mai mare de-a lungul anilor, devine papa in 19 aprilie 2005, la 78 de ani, dupa ce a condus aproape un sfert de secol Congregatia pentru doctrina credintei.

Va fi confruntat cu cea mai profunda criza a bisericii contemporane: dezvaluirile in cascada, in mai multe tari din Europa si din America de Nord, despre abuzurile sexuale comise asupra minorilor de catre membri ai corpului clerical, agravate de "omerta" superiorilor ierarhici.

Condamnand dur aceste "pacate" si ordonand toleranta zero, Benedict al XVI-lea isi va cere scuze in fata victimelor in iunie 2010.

Daca refuza orice evolutie a Bisericii in chestiuni esentiale (avort, eutanasie, familie, homosexualitate), acest papa conservator, care refuza ruptura cu traditia, va fi primul care sa admita folosirea prezervativului, in cazuri foarte limitate, pentru a evita infectarea cu SIDA.

Nascut in 16 aprilie 1927 intr-o familie modesta de catolici bavarezi, la Marktl-am-Inn, Joseph Ratzinger intra in 1939 in miscarea Tinerilor Hitleristi, o inrolare obligatorie.

Papa, care a denuntat lipsa de umanitate a regimului nazist, a afirmat mai tarziu ca inrolarea a fost facuta impotriva vointei sale.

A predat teologia in mai multe universitati germane si a participat ca expert la conciliul Vatican II (1962-1965).

"Benedict al XVI-lea era o forta intelectuala. Imi pare rau ca se retrage", mai spune pr. Wilhelm Danca.