Papa Benedict al XVI-lea a numit sambata, in cadrul unei ceremonii oficiale cunoscute sub numele de concistoriu, 22 de noi cardinali la Vatican, intre care si pe Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, informeaza Mediafax citand CNN.

PF Lucian Muresan, numit cardinat de Papa Benedict al XVI-leaFoto: Agerpres/AP

Numele celor 22 de noi cardinali au fost anuntate la inceputul lunii ianuarie. Optsprezece dintre noii cardinali, cunoscuti si ca "printi ai Bisericii", au varste sub 80 de ani ceea ce inseamna ca sunt eligibili pentru a face parte dintr-un conclav secret care va numi, la momentul necesar, succesorul Papei, relateaza Reuters.

Episcopul Lucian Muresan este al treilea cardinal roman, dupa Cardinalul Iuliu Hossu (numit in 1969 de Papa Paul al VI-lea) si Cardinalul Alexandru Todea (numit in 1991 de Papa Ioan Paul al II-lea).

In cadrul ceremoniei oficiale de la Bazilica Sfantul Petru. au fost ridicati la rangul de cardinal: Arhiepiscopul de New York Timothy Dolan, Arhiepiscopul Edwin F. O'Brien de Baltimore, Arhiepiscopul de Toronto Thomas Collins, precum si Episcopul de Hong Kong John Tong Hon si Arhiepiscopul Major George Alencherry din India. Ceilalti clerici provind in Germania, Olanda, Cehia, Romania, Brazilia si Italia.

Arhiepiscopul New York-ului Timothy Dolan este considerat de unii experti in subiectul Vaticanului drept un candidat la rangul suprem al Bisericii Catolice, caz in care ar deveni primul papa american, scrie Reuters.

"Cardinalilor li se incredinteaza serviciul iubirii: iubirea pentru Dumnezeu, iubirea pentru Biserica, o iubire absoluta si neconditionata pentru frati si surori, chiar pana la varsarea de sange, daca este necesar [n.r. pentru apararea credintei]", le-a spus Papa Benedict al XVI-lea noilor cardinali in timpul ceremoniei.

"Mai mult decat atat, li se cere sa slujeasca Biserica cu dragoste si vigoare, cu transparenta si intelepciunea profesorilor, cu energia si puterea pastorilor, cu fidelitatea si curajul martirilor", a continuat Papa.

Concistoriul de sambata este a patra astfel de ceremonie din timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

In urma crearii celor 22 cardinali, Papa Benedict, care a fost ales de un conclav secret in 2005, a numit peste 50% din "cardinalii electori" a caror datorie este de a alege un nou lider al celor 1,3 miliarde de romano-catolici.

Biografia Excelentei Sale Preafericitul Lucian Muresan:

  • Lucian Muresan s-a nascut la 23 mai 1931 in comuna Firiza, astazi cartierul Ferneziu al municipiului Baia Mare, fiind al zecelea din doisprezece copii ai familiei. A urmat scoala primara in localitatea natala, apoi clasele gimnaziale la Baia Mare.
  • Prin reforma invatamantului din anul 1948, se scoate religia din toate scolile din tara iar prin Decretul nr. 358 din 1948 al Marii Adunari Nationale, Biserica Romana Unita cu Roma este scoasa inafara legii, astfel incat elevul Lucian Muresa, care isi dorea sa devina preot, se retrage din liceu, urmand, intre 1948-1951, o scoala de prelucrare a lemnului in Baia Mare,
  • Dupa terminarea serviciului militar (1951-1954), Lucian Muresan si-a completat studiile medii, urmand liceul la Baia Mare. Asteptand sa se iveasca o posibilitate de a urma Teologia, Lucian Muresan s-a angajat si a lucrat in diverse servicii economice
  • La sugestia episcopului Iuliu Hossu, in anul 1955, imediat dupa intoarcerea sa din detentie, episcopul romano-catolic Aron Marton a primit cinci tineri greco-catolici (cate unul pentru fiecare eparhie a Bisericii Romane Unite), in Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. In anul universitar 1958/59, cand acest grup era in anul IV de facultate, Departamentul Cultelor a aflat de existenta lor si a intervenit la Dieceza de Alba Iulia pentru excluderea lor. Episcopul Marton a refuzat exmatricularea lor, insa cei cinci studenti au parasit Institutul Teologic sub presiunea autoritatilor comuniste.
  • Pentru Lucian Muresan acest act a coincis cu inceputul urmaririi sale de catre Securitate. Timp de un an, nu a fost angajat nicaieri, in nicio functie, fiindu-i refuzata chiar angajarea in mina ca vagonetar pe motiv ca a fost teolog catolic. Abia dupa un an, a fost angajat muncitor necalificat  in cariera de piatra Limpedea din Ferneziu, unde a lucrat aproape 10 ani. Incepand sa fie persecutat si aici, s-a transferat la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, in cadrul Consiliului Judetean Maramures, unde a lucrat pana la pensionare, in iunie 1990.
  • Si-a continuat studiile teologice si a sustinut, pe ascuns, examenele cu profesori de la fostele academii teologice desfiintate, care mai erau in libertate. In clandestinitate si-a sustinut examenul de licenta, dupa care a lucrat in continuare ca functionar, asteptandu-si hirotonirea. Dupa eliberarea episcopilor din inchisori, prin decretul de gratiere din 1964, la 19 decembrie acelasi an a fost hirotonit preot prin punerea mainilor episcopului auxiliar Ioan Dragomir al Maramuresului.
  • Dupa hirotonire, a inceput pastoratia clandestina, ocupandu-se cu predilectie de tineret si cu deosebire de cei ce doreau sa devina preoti.
  • Tot in clandestinitate, din 1985 pana in 1990 a condus Eparhia de Maramures, mai intai ca Ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular.
  • Dupa Revolutie si relegalizarea Bisericii Romane Unite, in 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramures, fiind, in ordinea cronologica, al treilea episcop al acestei eparhii, dupa Alexandru Rusu si Ioan Dragomir, care a fost doar episcop auxiliar de Maramures.
  • A fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de catre Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia si Fagaras si Mitropolit al Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica.
  • Din 26 mai 2003, este membru al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, numit de catre Papa Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 2005, Papa Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, odata cu ridicarea Bisericii Mitropolitane la rangul de Biserica Arhiepiscopala Majora.
  • In prezent, Lucian Muresan este Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, si Arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras.