Carnea de cal folosita in lasagna congelata considerata de vita si a carei descoperire a provocat un scandal in Marea Britanie - calul fiind venerat in Regatul Unit - provenea de la un producator roman, a declarat vineri, pentru AFP, presedintele companiei franceze Comigel, care produce alimentele incriminate, potrivit Agerpres.

Dupa ce a facut investigatii la propriul furnizor, Spanghero, Comigel a aflat ca aceasta carne de cal provenea din Romania, a spus presedintele companiei, Erick Lehagre. Compania credea initial ca era vorba de carne de origine franceza. "In urma cu opt zile, am realizat ca exista o problema, dupa ce am fost alertati de persoane de pe piata britanica", a explicat el.

"Am identificat furnizorul in cauza: este vorba de societatea Spanghero", cu sediul la Castelnaudary, in departamentul Aude, a adaugat el.

Societatea "a indicat ca respectiva carne venea de la un producator roman. S-a putut vedea ca aceasta provenea de la abatoare din Romania" care procesau carne de vita si de cal, a mai spus Erick Lehagre.

Presedintele Comigel, companie care are sediul la Metz si care detine linia de productie in Luxemburg, a atentionat imediat autoritatile din cele doua tari si a retras produsele incriminate.

Cu sediul la Castelnaudary, compania Maison Spanghero a anuntat in iunie 2011 retragerea a tone de burgeri deoarece suspecta o contaminare cu bacteria E.coli. Aceeasi societatate a anuntat la o zi dupa ca analiza laboratorului national a aratat ca nu exista bacteria E.coli in burgerii retrasi de la vanzare.

Descoperirea carnii de cal in lasagna considerata a fi de vita a provocat un scandal in Marea Britanie - unde calul este venerat, iar consumul carnii sale este tabu - si a determinat vineri retragerea produselor incriminate in Franta, tara de origine a carnii, si in Suedia.

Producatorul suedez Findus a decis sa retraga de pe rafturile din Franta trei tipuri de mancaruri preparate - lasagna bolgnaise, hachis parmentier si musaca - dupa ce luni a retras lasagna incriminata in Marea Britanie, unde aceasta era vanduta in supermarketuri.

Lasagna incriminata era vanduta de compania luxemburgheza Tavola, filiala a Comigel.

In cursul serii de vineri, Findus a anuntat o masura similara de retragere din Suedia a produselor lasagna congelate.

Grupul suedez, care si-a cerut scuze, a precizat totusi ca nu exista niciun risc pentru sanatate.

Insa, in opinia premierului britanic David Cameron, aceasta "poveste extrem de socanta este inacceptabila". Ea declanseaza o problema "de incredere", a spus el de la Bruxelles, insistand asupra necesitatii de a eticheta corect produsele.