Un an de zile a tacut o ziarista de la Stern, cu privire la asa-zisele avansuri sexuale pe care i le-ar fi facut Rainer Brüderle, sef de fractiune in Bundestag al FDP si proaspat candidat de varf al liberalilor, la parlamentarele germane din 2013. Dupa un an de zile in care l-a acompaniat in mod repetat, in scopul realizarii unui portret jurnalistic pentru publicatia la care lucra, dupa un an in care, dupa asa-zisul afront sexual, a mai calatorit in masina, in scop profesional, cu politicianul al carui nume de familie inseamna pe romaneste "fratior", tanara jurnalista si-a facut publica ofensa la remarcile glumete cu conotatie sexuale ale sexagenarului politician. Reactia a fost neasteptat de larga, toate feministele au iesit la razboi.

E vorba de o serata informala, in context carnavalesc. E seara dinaintea balului celor trei regi (Dreikönigsball) organizat de FDP in 5 ianuarie 2012, in sala de festivitati a hotelului Maritim din Stuttgart. Evenimentul are loc in fiecare an si este o ocazie ca politicienii si jurnalistii sa intre in discutie, intr-un cadru neoficial. Lunile ianuarie si februarie sunt - in unele landuri ale Germaniei, precum Baden-Württemberg a carui capitala e „locul faptei“ Stuttgart -, luni de fasching, adica de carnaval. Scena dintre jurnalista si politician ar fi avut loc la barul hotelului, de langa sala de festivitati.

Ce scrie concret in portretul facut politicianului liberal –ironizat uneori in mass-media satirica pentru limbajul sau peltic-, jurnalista Laura Himmelreich, in Stern-ul din 23 ianuarie, editia online? Citam: "Privirea lui Brüderle a alunecat pe sanii mei. <>, ar fi spus acesta. Dirndl e costumul popular al femeilor din Bavaria, cu un decolteu care face furori, de exemplu la renumitul Oktoberfest de la München. Apoi, Brüderle i-ar fi luat mana si i-ar fi sarutat-o, spunand ca "As dori sa imi acceptati invitatia la dans".

Replica ziaristei ar fi fost: "Sunteti politician, iar eu jurnalista". El ar fi raspuns ca jurnalistele cad cu toate victime politicienilor. Ea ar fi spus ca prefera "sa pastreze asta aici, profesional". Politicianul ar fi raspuns: "La urma urmei suntem cu totii oameni". Ziarista mai descrie cum Rainer Brüderle, catre ora unu noaptea, ar fi fost somat de purtatoarea sa de cuvant sa plece de la bar, cu cuvintele: "E ora de culcare."

De la treaba asta s-a iscat un imens scandal de presa in Germania si o mini-revolutie feminista in internet. O tanara activista pe net a chemat la actiune pe twitter cu #aufschrei, adica un tipat de lupta adresat celor vizati de sexism. Si n-au fost putini respondenti. In cateva zile, peste 60.000 de ofensati si ofensate la afronturi sexuale in cadrul profesional au scris mesaje, in care isi relatau pe scurt experientele. Anne Wizorek (31 de ani) a reusit astfel sa isi sporeasca nespus notorietatea, fiind chiar invitata la dezbaterea televizata a lui Günter Jauch, de duminica trecuta.

Cu maxima intransigenta, domnisoara numita i-a pus la zid pe toti cei care mai in gluma, mai in serios, fac remarci „sexiste“ la locul de munca. O problema nationala, ba chiar, ce zicem, internationala, un prezumtiv terorism sexual global, am deduce, dupa morga cu care a fost prezentata „alunecarea verbala a fratiorului“, de vajnica activista feminista pe net. I s-au alaturat alte doua persoane de acelasi sex: renumita feminista Alice Schwarzer, fondatoarea revistei „Emma“ si Silvana Koch-Mehrin, o europarlamentara germana, care tocmai si-a pierdut titlul de doctor si si-a anuntat retragerea din parlamentul UE. O colega de partid a hulitului „fratior“, care poza lasciv si golatec ca gravida, pe coperta unei reviste de femei.

O alta invitata in emisiune, prima prezentatoare de stiri pe un post TV german public, a incercat sa aduca discutia la tonul cuvenit, evocand lejeritatea de atitudine a generatiei mai vechi, careia ii apartine si Brüderle, ca si lejeritatea de atitudine arhicunoscuta a lui Brüderle, in mod special. Cu toate acestea, vina sexismului s-a intins ca o pata neagra peste discutia publica si peste "vinovat". Intr-o furie cu bannere, activistele feministe au iesit pe strazi, luand-o aspru la rost, pe "scroafa sexista" care impute moravurile societatii.

Colegii de partid ai lui Brüderle i-au tinut spatele. El insusi, a tacut. Nu si-a cerut scuze publice, nici pana in ziua de azi, de la ultragiata. Mai ieri aflam chiar, ca impricinatul a luat micul dejun de presa obisnuit cu capul acuzarii, jurnalista de la Stern.

Ce sa mai zicem? Curat-murdar! Intortocheate sunt caile Domnului, iar cele ale politicii si presei politice de nepatruns, mai ales cand miza e un „catindat“. Cert este insa, ca tot scandalul sexual iscat in jurul „fratiorului“ pare usor fabricat, desi problema in sine atinge in public un nerv.