Curtea Constitutionala a Ungariei a anuntat, vineri, ca a invalidat o parte din controversata lege electorala recent adoptata de Parlamentul de la Budapesta, din "ratiuni de forma", transmite AFP.

Parlamentul si-a depasit competentele legislative, adoptand texte prezentate ca tranzitorii, in conditiile in care este vorba despre o lege pe termen lung, a explicat Curtea Constitutionala intr-un comunicat.

Liderul grupului parlamentar al partidului conservator aflat la putere Fidesz, Anton Rogan, a luat nota de decizia Curtii, declarandu-si intentia de a corecta "eroarea formala".

Un amendament constitutional ar putea fi depus in februarie, a adaugat Rogan, citat de agentia ungara MTI.

Curtea Constitutionala a anulat in principal unul dintre cele mai controversate articole ale legii electorale, care ii obliga pe ungurii cu drept de vot sa se inregistreze in prealabil pe o lista, cel mai tarziu cu doua saptamani inainte de scrutin. Inainte, documentul de rezident era suficient pentru a participa la vot.

Opozitia sustine ca acest text vizeaza sa-i impiedice pe numerosii alegatori indecisi - intre care multi deceptionati de premierul Viktor Orban - sa se duca sa voteze in ultima clipa contra guvernului.

La 6 decembrie, presedintele ungar Janos Ader a refuzat sa semneze legea, trimitand-o pentru control Curtii Constitutionale.

Noua lege privind procedura electorala a fost adoptata de Parlament pe 26 noiembrie. Potrivit contestatarilor sai, legea a fost "croita" in asa fel incat sa-i permita lui Orban sa castige alegerile din 2014.

Pe langa obligativitatea de a se inscrie pe o lista, legea prevede de asemenea interzicerea reclamelor politice cu 48 de ore inainte de scrutin si a publicarii de sondaje in ultimele 6 zile inainte de alegeri.

Curtea Constitutionala urmeaza sa-si dea avizul in legatura cu fondul reformei electorale la inceputul lunii ianuarie.