Barack Obama este primul presedinte american care a efectuat o vizita simbolica in Myanmar, o oprire de cateva ore menita sa ofere sustinere unui efort de reformare in curs, informeaza AFP. Cu ocazia vizitei in Myanmar, liderul de la Casa Alba s-a intalnit cu cu omologul sau, fostul general Thein Sein, si cu castigatoarea premiului Nobel pentru Pace, opozanta Aung San Suu Kyi, devenita deputat. 44 de detinuti politici au fost eliberati de autoritatile din Myanmar o data cu sosirea lui Obama in tara, a aratat un militant pentru agentia de presa citata.

Aung San Suu Kyi, lider al opozitiei din Myanmar, si Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Air Force One a aterizat pe aeroportul din Rangoon catre ora locala 9:45 (5:15, ora Romaniei) unde Obama a fost primit de zeci de mii de persoane, adunate de-a lungul drumului dinspre aeroport.

Presedintele american s-a intalnit cu omologul sau, fostul general Thein Sein, creditat cu o serie impresionanta de reforme dupa preluarea puterii, in urma cu un an si jumatate, in sediul Parlamentului regional din Rangoon, fosta capitala a tarii.

Presedintele american a fost primit la domiciliul deputatului Aung San Suu Kyi, opozanta a regimului, care a indemnat la prudenta, temandu-se de un "miraj al succesului" reformelor politice.

Cei doi laureati ai Premiului Nobel pentru Pace (Suu Kyi in 1991, Obama in 2009) s-au intalnit deja, in septembrie, la Casa Alba. De aceasta data, cei doi au discutat, in casa familiei Suu Kyi, in care opozanta a petrecut 15 ani de arest la domiciliu.

"Momentul cel mai dificil al unei tranzitii este cel in care se intrevede succesul. Trebuie sa fim foarte atenti sa nu fim inselati de un miraj al succesului", a declarat Aung San Suu Kyi.

Ea a multumit presedintelui pentru "sustinerea devotata" oferita de SUA miscarii democratice din Myanmar.

Mai multi detinuti politici au fost eliberati luni. Soe Tun, responsabil al organizatiei de opozitie Generatia 88, a precizat pentru AFP ca numarul acestora se ridica la 44, estimand ca noua amnistie "s-a datorat vizitei" lui Obama.

Asociatia de asistenta a detinutilor politici din Myanmar (AAPP), cu sediul in Thailanda, a anuntat un numar de 43 de eliberari pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui reprezentant al Ligii Nationala pentru Democratie a lui Aung San Suu Kyi, "56 de prizonieri politici au fost eliberati" duminica si luni, printre acestia regasindu-se si patru membri ai partidului.

Numarul de prizonieri politici ramasi in spatele gratiilor in Myanmar nu este stiut cu certitudine. AAPP estimeaza ca inaintea ultimelor eliberari, numarul acestora era de cel putin 283, dar unele grupuri indica un numar mai mare.

La data dizolvarii juntei militare in martie 2011, inainte de inceperea procesului de reforma, numarul detinutilor politici depasea 2.000.

Guvernul din Myanmar a promis, duminica seara, sa puna in aplicare pana la sfarsitul anului un mecanism de identificare a detinutilor politici ramasi in inchisori.

Detinutii politici au fost eliberati, pana acum, in valuri succesive, metoda criticata de luptatorii pentru drepturile omului. Acestia cer eliberarea tuturor detinutilor politici si acuza regimul de la Naypyidaw ca ii elibereaza in valuri cu ocazia vizitelor facute de membri importanti ai comunitatii internationale.