Răspunzând la o crestere majoră a atacurilor transfrontaliere din Fâsia Gaza, teritoriu aflat sub controlul Hamas, Israelul si-a lansat cea mai mare ofensivă militară de la cea pe care au executat-o in 2009. Hamas a tras de la începutul anului 768 rachete, din care 120 în această săptămână, iar una dintre ele a distrus o casă în orasul Sderot. Important de mentionat este ca Hamasul doreste in primul rand suspendarea (sau anularea) acordurilor de la Oslo intre Israelieni si Palestinieni, in al doilea rand preluarea conducerii Autoritatii Palestiniene si distrugerea fortei militare si politice a Fatahului. In al treilea rand, doresc recunoastere internationala, libera trecere intre Gaza si Transiordania pentru a putea ameninta Israelul din sud si din est. O reconciliere cu Israelul este imposibila, in nici un fel de circumstante in afara de anihilarea Israelului sau a Hamasului.

PoliteiaFoto: Politeia

Operatiunea “Pilonul Apărării” (Pillar of Defense, in ebraica numele este biblic – “Amud Anan”, adica acel pilon de nori care i-a condus pe israeliti prin Sinai) declansat acum trei zile, se află acum în etapa de uzură reciprocă. Elementul surpriză a fost deja utilizat la maxim si IDF (armata israeliana) încearcă să zdrobească obiective suplimentare de pe teritoriul palestinian într-un efort de a reduce distantele mai mari ale tirurilor palestiniene, pentru a se asigura că acestea nu vor fi în măsură să lanseze atacuri cu rachete Fajr si de a reduce în mod semnificativ numărul de rachete Grad, cu o rază de până la 42 km. Un alt obiectiv vizează echipajele de lansatori de rachete înainte sau după lansare.

Organizatiile paramilitare din Fâsia Gaza, considerate de UE si SUA drept teroriste, principalele fiind Hamas si Jihadul Islamic, au învătat lectia lor din operatiunea anterioara (Cast Lead) , ca si cele pe care le-au invatat si Hezbollah în timpul celui de-al doilea război din Liban si le-au pus în aplicare. Ca urmare, aceste formatiuni reusesc acum sa traga succesiv zeci de rachete Grad (rachete Katiusa de 122 de milimetri), desi zeci de aparate de zbor cu echipaj uman ale IAF (fortele aeriene israeliene) si drone, precum si observatii sofisticate de la sol si de pe mare incearca sa zădărnicească lansările.

Echipajele de lansare ale rachetelor apartinand Hamas-ului si Jihadul Islamic copereaza în conformitate cu un program pre-planificat, prin care gestioneaza lansatoare statice instalate sub sau deasupra solului. Operatorii nu sunt obligati să fie aproape de lansator când o rachetă este trasa deoarece o pot face de la distantă. În plus, ele sunt ascunse într-un mod care le permite reîncărcarea rapida prin tunele pentru a scăpa înainte ca IDF sa ajunga la locul lansarii.

Un sistem care s-a dovedit a fi de succes este “Cupola de Fier” (Iron Dome – Kipat Barzel), sistem aerian care a reusit pana acum sa anihileze in zbor cam 75% din rachetele trase. Unul dintre motivele pentru decizia de a amâna operatiunea a fost faptul ca israelienii au vrut să facă o a patra (sau a cincea) baterie operationala, baterie care ar fi reintregit sistemul la 90% de succes in interceptare. Cu toate acestea, israelienii recunosc faptul că bateriile nu garantează că 100% din rachete trase în comunitătile lor vor fi contracarate. Sistemul de interceptare dă esalonului politic mână liberă si IDF poate avea rezultate mai eficiente. Rezultatul final va fi în cele din urmă determinat de asaltul terestru.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro