Gigantul petrolier British Petroleum a anuntat joi ca va plati amenzi in valoare de peste 4,5 miliarde de lei autoritatilor americane, in urma pagubelor produse de cel mai grav dezastru ecologic din istoria Statelor Unite, cand o cantitate uriasa de petrol s-a deversat in Golful Persic, relateaza AFP.

''Este vorba de cea mai mare amenda penala din istoria Statelor Unite'', a declarat pentru AFP o sursa apropiata cazului.

Grupul petrolier a anuntat deja intr-un comunicat de presa ca a pledat ''vinovat'' la acuzatiile de abateri profesionale sau neglijenta in legatura cu moartea a 11 persoane, care si-au pierdut viata in urma exploziei de pe platforma Deepwater Horizon din Golful Mexic.

Directorul general al British Petroleum, Bob Dudley, si-a exprimat regretul profund pentru pierderile cauzate de explozie, precum si pentru impactul scurgerii de petrol in regiunea Golfului.

''Valorea totala a acordului este de aproximativ 4,5 miliarde de dolari, cu plata esalonata pe o perioada de sase ani'', a transmis British Petroleum.

Explozia din aprilie 2010 de pe platforma petroliera Deepwater Horizon, aflata la 80 de kilometri in largul coastelor New Orleans, a provocat moartea a 11 persoane, in timp ce milioane de barili de petrol s-au scurs in Golful Mexic pana la oprirea scurgerii, patru luni mai tarziu.