Presedintele egiptean, islamistul Mohamed Morsi, s-a aparat duminica de acuzatii potrivit carora ar vrea sa "marginalizeze" armata, in urma deciziei de a-si consolida puterea si de a-l trece in rezerva a maresalului Hussein Tantawi, ministru al Apararii din perioada Mubarak, informeaza Mediafax.

"Le vreau doar binele. Vreau sa se dedice unei misiuni, si anume apararea natiunii", a dat el asigurari referindu-se la membrii fortelor armate, intr-un discurs sustinut la al-Azhar, o institutie teologica sunnita din Cairo, citat de AFP.

"Nu am avut niciodata intentia ca prin deciziile mele sa marginalizez pe cineva sau sa fiu nedrept fata de cineva [...], ci sa fac astfel incat sa avansam catre un viitor mai bun, cu o noua generatie, cu un sange nou, mult timp asteptat", a adaugat presedintele egiptean.

"Nu am avut intentia sa pun institutiile intr-o situatie stanjenitoare", a continuat seful statului, dand asigurari ca a avut "in minte interesul acestei natiuni".

Morsi, provenind din randul miscarii Fratii Musulmani, a decis retragerea maresalului Tantawi din functia de ministru al Apararii, pe care o detinea fara intrerupere incepand din 1991. De asemenea, Tantawi, in calitate de sef al Consiliului Superior al Fortelor Armate (CSFA), a fost presedintele de facto al Egiptului in perioada cuprinsa intre indepartarea lui Hosni Mubarak de la putere, in februarie 2011, si alegerea lui Morsi, in iunie.

Printr-o miscare surprinzatoare, Morsi a mai decis duminica sa anuleze o "declaratie constitutionala" din iunie prin care CSFA, la aceea vreme aflat la conducerea tarii, si-a atribuit puterea legislativa si a cedat-o pe cea executiva presedintelui-ales.

Agentia oficiala Mena a mai anuntat duminica ca seful statului egiptean Mohamed Morsi l-a nominalizat in functia de vicepresedinte pe judecatorul Mahmoud Mekki, informeaza Mediafax.

Mahmoud Mekki este al doilea vicepresedinte egiptean in ultimii 30 de ani. Fostul presedinte, Hosni Mubarak, nu a numit niciodata un vicepresedinte pana la revolta populara care l-a inlaturat de la putere in februarie 2011, in cursul careia l-a numit pe seful seful serviciului sau de informatii, Omar Suleiman, in aceasta functie.