O pana electrica uriasa a avut loc luni in nordul Indiei, privand de curent in jur de 300 de milioane de locuitori si provocand haos in transportul urban din marile orase, in special in capitala New Delhi, relateaza AFP.

Conform autoritatilor, acesta este cel mai grav eveniment de acest gen din India, din ultimii 11 ani.

Intreaga retea electrica din nordul tarii s-a oprit dupa ora 02:00 a noptii de duminica spre luni si aceasta a putut fi restabilita partial doar cu 6 ore mai tarziu, a indicat ministrul Energiei, Sushilkumar Shinde.

Conform primelor elemente ale anchetei, o supraincalzire a sistemului electric a dus la oprirea furnizarii de energie electrica in cascada , a precizat Shinde, considerand acest eveniment "un accident, un esec".

Aceasta pana a perturbat traficul feroviar in toata regiunea si metroul din New Delhi. De asemenea, luminile de trafic din marile orase au fost oprite, provocand numeroase ambuteiaje la orele diminetii.

"Toata regiunea de nord", unde traieste 28% din populatia totala a tarii de 1,2 miliarde de locuitori, a fost afectata, conform grupului insarcinat cu intretinerea retelei electrice din nordul Indiei, Power System Operation Corp.

Totodata, pentru multi locuitori oprirea curentului electric a dus la probleme de aprovizionare cu apa, pompele amplasate pe acoperisurile imobilelor din marile orase functionand cu ajutorul electricitatii.

Cele noua state afectate au fost New Delhi, Pendjab, Haryana, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh, Rajasthan, Jammu-Kashmir, Uttarachal si Madhya Pradesh.

In New Delhi, metroul a repornit la ora 7:00 luni dimineata si a functionat la doar 25% din capacitate. Spitalele si aeroporturile din regiune au putut functiona normal gratie generatoarelor electrice, spun autoritatile. Conform ministerului Energiei, 60% din aprovizionarea de electricitate a fost restabilita la ora 11:00.

La ultimul eveniment similar de anvergura, in 2001, reteaua electrica din nordul tarii a fost oprita pentru 16 ore, a reamintit ministerul.

Shinde a mentionat si faptul ca defectiunile retelelor de electricitate nu sunt specifice doar tarilor in dezvoltare, citand o intamplare asemanatoare din SUA, in 2003, cand reteaua a putut fi restabilita dupa patru zile.

In India, o tara emergenta aflata in cautarea de noi surse privind aprovizionarea energetica prin care sa sustina cresterea economica, penele de curent sunt frecvente, insa acestea sunt in general de scurta durata.

India, a carei productie de energie depinde in cea mai mare parte de folosirea combustibililor fosili, doreste sa isi creasca ponderea energiei obtinute din resurse nucleare de la 3% in prezent la 25% in anul 2050.