Pe cand alte tari europene se sufoca in criza, exporturile germane infloresc, somajul scade, spre lauda guvernantilor. In suma acestor exporturi "made in Germany" intra insa, cu forta cifrelor, blindatele pentru Arabia Saudita, submarinele pentru Israel si Grecia, fregatele militare pentru Algeria. In martie 2012, Algeria a semnat cu Thyssen Krupp Marine Systeme un contract de livrare a doua fregate ultramoderne de tip Meko, inclusiv elicopterele aferente de bord, in valoare de 400 de milioane de euro. Algeria e listata la "indexul democratiei" pe locul 127, cu un sistem de conducere "autoritar". In business nu conteaza cine cumpara marfa. Insa ar trebui sa conteze pentru politicienii care gireaza tacit inarmarea unor despoti.

Welt online scrie azi despre deal-ul germano-algerian din martie, care abia acum a ajuns la urechile presei: "Vapoarele urmeaza sa fie construite la Blohm und Voss in Hamburg. Armata preia formarea echipajelor algeriene din scolile de marina, la bordul fregatelor germane". Negocierile pentru mega-contract ar fi inceput insa inca din 2008, la Alger.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii german a confirmat si pentru Bild am Sonntag: "Pregatirea va avea loc in Germania si in largul marii". 16 instructori din marina germana urmeaza sa participe la programul de instruire care va incepe in 2013, iar din 2017 se va continua la bordul fregatelor livrate. Costurile de cca 12 milioane de euro sunt platite de algerieni, mentioneaza publicatia numita.

Meko e o marca inregistrata a firmei germane Thyssen Krupp Marine Systeme (Systems) ce desemneaza o serie de nave de razboi: nave de patrulare, corvete, fregate si distrugatoare mici. Prescurtarea Meko vone de la Mehrzweck-Kombination (combinatie multifunctionala). Astfel, constructia navei se face pe un principiu modular, iar clientul isi poate alege, in functie de necesitati, marimea acesteia, ca si combinatia dorita de sisteme electronice si de lupta.

  • Blindate pentru despoti

Nu este pentru prima data cand contractele industriei militare germane, agreate pe fata sau tacit de guvern, intra sub tirul Opozitiei politice si al unei parti a presei. Despre scandalul Panzerelor pentru despoti am scris mai pe larg, intr-un articol din iulie anul trecut: "Blindate pentru despoti. Scandalul celor 200 de panzere Leopard nemtesti pentru Arabia Saudita"

"Majoritatea de centru-dreapta din Camera Inferioara a Parlamentului german a respins in 8 iulie 2011 cele trei solicitari venite din partea social-democratilor, a Verzilor si partidului Stangii, Die Linke, de a stopa prin decizia politica vanzarea de tancuri blindate Leopard 2 in Arabia Saudita, o tara condusa de un regim autoritar, care ignora in mare parte drepturile omului.

Prin aceasta decizie, coalitia de guvernamant si-a atras furia Opozitiei si a declansat un val de dezbateri in cadrul opiniei publice si al mass-mediei germane. Agentia de presa Reuters, citata de Sueddeutsche.de, relata din surse arab-saudite ca Regatul arab ar fi cumparat deja 44 de blindate din Germania. In total, urmau sa fie livrate 200 de panzere Leopard 2, fabricate de Krauss-Maffei Wegmann (München), Rheinmetall AG (Düsseldorf) si cu concursul unui intreg lant de furnizori. Cifra contractelor urma sa atinga cateva miliarde de euro.

La acuzatiile ca guvernul sprijina autocratii si ignora prevederile constitutionale referitoare la exporturile de armament, cancelarul Merkel a tacut. Pe principiul „cainii latra si caravana trece“, guvernul da unda verde realizarii unui „deal“ extrem de controversat. Interesele sale prioritare sunt ca «economia sa duduie»".

Institutul de cercetare pentru pace SIPRI din Suedia constata, in raportul sau anual, ca Germania si-ar fi dublat in patru ani exporturile de armament. 1.500 de miliarde de dolari ar fi cheltuit statele lumii in 2009, pentru armament, cu 50% mai mult ca in 1999, dupa datele SIPRI. SUA, China, Rusia si Germania sunt pe primele locuri la exporturi.

In luna mai anul trecut, impotriva armelor "made in Germany" si a lobby-ului facut exportului acestora chiar de politicieni germani de varf, o serie de ONG-uri au declansat o campanie condusa de activistul Jürgen Grässlin, laureat al Premiului pentru Pace de la Aachen: "Germania este dupa SUA si Rusia cel mai mare exportator de tehnica militara. Iar guvernul nu se gandeste ca armele, submarinele sau panzerele vechi sunt folosite de dictatori sau regimuri autoritare".

  • Submarine pentru greci si prieteni

Un alt caz controversat, de data aceasta relativ la o tara democrata, europeana, a fost afacerea de miliarde cu submarine pentru greci, aflat din 2010 in atentia procuraturii din München. Guvernul de la Atena a comandat la firma Ferrostaal din Essen, patru submarine de tip 214, in valoare de 2,85 de miliarde de euro. Pentru dobandirea contractului, firma germana ar fi dat mita. La Atena se constituise o comisie parlamentara, care l-a cercetat pe fostul ministru al apararii Akis Tsochatzopoulos. Astfel, scandalul a dobandit o dimensiune politica in Grecia.

Dar si in Germania. In martie 2010, ministrul economiei din Schleswig-Holstein solicita cancelarului Angela Merkel sa nu acorde ajutoare financiare Greciei, decat cand aceasta va plati comenzile de submarine. "Numai cand se reuseste redobandirea credibilitatii grecilor la firmele germane si europene, vor renta aceste ajutoare si economia greaca se va stabiliza" a spus Jost de Jager (CDU). Pe larg, in articolul "Alba-neagra in scandalul submarinelor nemtesti pentru greci".

Un scandal de data si mai recenta este cel al submarinelor livrate de Germania Israelului. In editia tiparita a Spiegel din 4 iunie 2012 - articolul de fond "Made in Germany" - se scrie: "Republica Federala exporta in Israel submarine care dispun de o dotare technica asupra careia se speculeaza de ani de zile. Expertii din Germania si Jerusalim confirma acum: Navele sunt inarmate cu focoase nucleare. Iar Berlinul stie asta demult".

"Berlinul a negat intotdeauna ca aceste submarine pot face parte din arsenalul nuclear israelian. Dar, potrivit Der Spiegel, fosti inalti oficiali ai ministerului german al Apararii au precizat ca guvernul a luat intotdeauna in calcul faptul ca Israelul va echipa cu munitii atomice submarinele de atac de clasa Delfin. Germania a livrat deja trei dintre aceste submarine Israelului, finantand dealtfel cea mai mare parte a facturii, alte trei urmand a fi livrate pana in 2017", scrie si Hotnews, citand surse AFP.

Cu doua luni inainte de analiza exhaustiva din Spiegel, laureatul premiului Nobel pentru literatura, Günther Grass, publicase poemul-pamflet "Ce trebuie spus", in care critica politicile de inarmare ale Israelului si Germaniei. "Israelul ar putea, cu ajutorul de arme german, sa comita o faradelege, daca ataca Iranul", scrie Stern.de parafrazandu-l pe autor, in articolul din 4 aprilie 2012 "Grass considera Israelul o primejdie pentru pacea mondiala".

Desi legat de Israel, dupa cum insusi declara, autorul de 84 de ani considera ca a tacut prea mult si, in afara poemului sau, critica in diferite interviuri din presa planuita livrare a unui nou submarin "din tara sa" catre Israel. Reactiile nu s-au lasat asteptate, opiniile autorului de literatura angajata au fost infierate cu egala "manie proletara". Consiliul Central Evreiesc din Germania a numit poezia lui Grass: "un pamflet agitator si agresiv".