Guvernul german apara dreptul comunitatilor evreiesti si musulmane de a continua practica circumciziei, dupa ce o instanta regionala a decis ca aceasta practica reprezinta o vatamare corporala, informeaza BBC News. De cealalta parte, purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel a declarat ca aceasta practica tine de respectarea libertatii religioase.

''Efectuarea circumciziei intr-un mod responsabil trebuie sa fie posibila fara a fi pedepsita'', a afirmat Steffen Seibert.

Comunitatile de musulmani si evrei din Europa au criticat decizia instantei germane, dupa ce s-a pronuntat in cazul unui medic care a realizat circumcizia unui baiat de patru ani, acesta suferind complicatii medicale. Curtea a hotarat ca integritatea fizica a copilului a avut de suferit in urma considerentelor religioase ale parintilor.

''Cu siguranta guvernul isi doreste ca evreii si musulmanii sa aiba o viata religioasa in Germania'', a precizat purtatorul de cuvant al cancelarului Merkel. El a adaugat ca guvernul va stabili cat mai curand ''certitudinea juridica'' in aceasta privinta si ca ''libertatea de a practica o anumita religie este un principiu juridic''.

Asociatia medicilor din Germania a cerut medicilor sa nu mai realizeze circumcizii in urma deciziei instantei de judecata, insa comunitatile de evrei si musulmani si-au unit fortele pentru a apara aceasta practica. Mai multe institutii evreiesti si musulmane din Germania considera hotararea instantei de judecata drept ''un afront adus drepturilor reliogioase si umane''. Mii se baieti musulmani si evrei sunt circumcisi in Germania in fiecare an.