China a negat miercuri informatiile potrivit carora ar fi livrat lansatoare de rachete Coreei de Nord in 2011, incalcand astfel rezolutia ONU care interzice furnizarea de armament regimului de la Phenian, asa cum scria cotidianul japonez Asahi Shimbun, potrivit AFP. Experti internationali au acuzat China, principalul aliat al Coreei de Nord, de incalcara embargoului ONU, in urma unui mars militar din 15 aprilie de la Phenian, in cadrul caruia au identificat un vehicul lansator de racheta de tip T.E.L (transportor-aruncator-lansator) de provenienta chineza.

"Companiile chineze nu au exportat echipamente interzise de rezolutiile ONU", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului afacerilor externe, Liu Weimin, intrebat in legatura cu articolul din Asahi Shimbun.

Potrivit cotidianului japonez, satelitii spion ai Statelor Unite, Japoniei si Coreei de Sud au urmarit transportul a patru T.E.L.-uri pe un vas inregistrat in Cambodgia, care a plecat la inceputul lui august din Shanghai si a aruivat pe coasta de vest a Coreei de Nord.

Natura vehiculelor livrate a fost ulterior confirmata de documente de export intocmite de in intermediar la Shanghai si interceptate de garda de coasta japoneza in timpul unei perchezitii a vasului in portul din Osaka in octombrie.

Este vorba, potrivit cotidianului Asahi, de vehicule folosite in China pentru a transporta rachete balistice.

ONU a adoptat doua serii de sanctiuni impotriva Coreei de Nord in 2006 si 2009, dupa fiecare test nuclear efectuat de regim. Rezolutiile 1718 si 1874 interzic orice transfer catre Phenian de armament greu, de tehnologie care ar putea fi folosita la arme nucleare si de materiale conexe.

Aceste sanctiuni au fost intarite si sprijinite de Beijing, dupa esecul Coreei de Nord care a incercat sa plaseze pe orbita, pe 13 aprilie, un satelit, al carui lansator a fost considerat de Washington si aliatii sai drept o racheta balistica deghizata.