Familia traditionala ramane mai mult ca niciodata un model in conditiile in care "soliditatea tesutului social" este in pericol, a afirmat duminica, la Milano, papa Benedict al XVI-lea, in fata a 850.000 de credinciosi din 154 de tar, relateaza APP.

Foto:

Ascultand cantecele si rugile de pe o imensa estrada alba instala pe aerodromul din Bresso, papa, in varsta de 85 de ani, parea usor obosit si pierdut in ganduri, in ultima sa zi a sejurului la Milano.

In trei zile, el a pronuntat opt discursuri si a mers la catedrala, la arhiepiscopie, la teatrul La Scala, la stadionul San Siro si, sambata seara, la aerodrom.

In fata sefului guvernului italian, Mario Monti, papa a atacat "predominanta unei conceptii utilitariste a muncii, a productiei si a pietei, in teoriile economice moderne".

"Proiectul lui Dumnezeu si experienta insasi arata nu exista o logica unilaterala a beneficiului personal si a profitului maxim, care pot contribui la o dezvoltare armonioasa, spre binele familiei si edificarii unei societati mai drepte, deoarece aceasta logica contine o concurenta exasperanta, puternice inegalitati, degradarea mediului, cursa bunurilor de consum, afectand familiile", a argumentat el.

"Si mai mult, mentalitatea utilitarista tinde sa sufoce relatiile interpersonale si familiale, reducandu-le la precare convergente de interese individuale si minand soliditatea tesutului social", a continuat el.

Papa a aparat cu fermitate pastrarea duminicii ca zi de sarbatoare, in conditiile in care a saptea reuniune mondiala a familiilor, la care participa in aceste ziele, la Milano, o initiativa lansata in 1994 de papa Ioan Paul al II-lea, are ca tema: "Familia: munca si sarbatoare".

Duminica nu trebuie sa devina o zi de munca, ci sa ramana "ziua omului si a valorilor sale: prietenie, solidaritate, cultura, contactul cu natura, jocul, sportul", a spus el, cerand familiilor, "chiar si in ritmul strans al epocii noastre, (...) sa nu piarda sensul zilei Domnului".

Benedict al XVI-lea a evocat si controversatul subiect al persoanelor divortate si care se recasatoresc si care, din cauza faptului ca au rupt promisiunea casatoriei, nu mai pot participa la impartasanie. Din Austria pana in Franta, miscari crestine cer inlaturarea acestei restrictii.

"Credinciosilor care, impartasind invatamintele familiei legate de familie, sunt marcate de experiente dureroase de esec si despartire, papa si Biserica va sustin", a spus el, intr-un gest de deschidere.

Papa a aparat casatoria traditionala dintre un barbat si o femeie, fara a vorbi despre casatoriile homosexuale.

Militanti comunisti si aparatori ai drepturilor homosexualilor au organizat mai multe proteste, dar acestea au avut un caracter marginal.