Ambarcatiunea regala in rosu si auriu, unde se afla regina Elisabeta a II-a, imbracata in intregime in alb, intr-un costum conceput de designerul sau personal, Angela Kelly, a ridicat ancora si se afla in fruntea paradei navale de aproape patru ore care marcheaza apogeul jubileului de diamant al suveranei Regatului Unita.

Regina Elisabeta a II-a, alaturi de printul PhilipFoto: Agerpres/AP

Mii de oameni, imbracati cu impermeabile, stateau la coada la inceputul diminetii de-a lungul Tamisei pentru a putea asista la acest spectacol "istoric" si "unic", dupa cum spun organizatorii.

In ciuda ploii si a temperaturilor reci, unii oameni si-au petrecut noaptea in corturi instalate de-a lungul fluviului, pentru a fi siguri ca vor prinde loc in primele randuri. Unii dintre ei au ocupat pozitii chiar de sambata dupa-amiaza.

Venite din intreaga lume, ambarcatiunile, vapoare cu vasle, cu aburi, cu motor sau cu panze, urmeaza sa se adune in vestul capitalei britanice.

Aceasta flotila urmeaza sa se puna in miscare in jurul orei locale 14,30 (13,30 GMT) si sa coboare lent pe Tamisa pana la celebrul Tower Bridge, in centrul Londrei.

Somptuoasa ambarcatiune regala decorata in culorile rosu si auriu, care va transporta regina si mai multi membri ai familiei sale, va deschide cortegiul.

Un milion de oameni urmeaza sa se adune pe maluri sau in fata celor 50 de ecrane gigantice instalate pe parcurs pentru a vedea gondole venetiene, nave dragon, iahturi sau baleniere coborand pe fluviu 11 kilometri.

5.500 de politisti si 7.000 de voluntari vor asigura ordinea publica.

Cerul Londrei, deja foarte capricios sambata, prima zi de celebrare a jubileului reginei, a devenit gri duminica iar organizatorii par sa fie resemnati cu o parada desfasurata sub ploaie.

Potrivit serviciilor meteo, temperatura ar urma sa atinga un maxim de 11 grade duminica.