Marea Britanie sarbatoreste, cu Elisabeta a II-a, al doilea sau jubileu de diamant, la peste un secol dupa cel al reginei Victoria, in 1897, celebrat cu mare fast, pentru a glorifica, atunci, imperiul aflat la apogeul sau, scrie AFP.

In acea vreme, Victoria domnea peste un sfert din populatia lumii, reaminteste Kate Williams, specialist in istoria regalitatii britanice.

Pentru jubileul Victoriei, celebrat intr-o singura zi, fata de patru, in acest an, imperiul s-a deplasat la Londra. Erau aici 11 prim ministri din colonii, alaturi de printi indieni si de detasati militari, povesteste istoricul Walter Arnstein.

Lancieri indieni cu turbane, trupe calare din Noua Zeelanda, artileristi jamaicani si chiar camile au marsaluit in fata palatului Buckingham, in 22 iunie 1897. O fastuoasa parada imortalizata intr-un scurt film alb-negru, cu o imagine tremuratoare.

Peste un secol mai tarziu, nicio trupa straina nu este invitata.

"Imperiul britanic s-a dezintegrat in cursul vietii" Elisabetei a II-a, adauga autorul lucrarii "Young Elizabeth: The Making of our Queen". Jubileul sau este "mai mult o celebrare a istoriei britanice, a domniei sale si a familiei regale".

In 1897, jubileul a fost sarbatorit cu fast in intregul imperiu, organizandu-se receptii somptuoase. Orologii municipale au fost ridicate in onoarea reginei in Malaezia si Noua Zeelanda, fantani in Seychelles.

In acest an, in tarile Commonwealth domneste apatia, poate cu exceptia Canadei. Parada nautica de pe Tamisa, punct culminant al ceremoniilor, nu va fi transmisa in direct de canalul public gratuit ABC, care prefera sa difuzeze un film din anii 70, "Shampoo".

La finele secolului al XIX-lea, ideea organizarii unor festivitati pentru public era inca noua in Regat, potrivit lui Walter Arnstein. In 22 iunie 1897, regina traversa Londra intr-o trasura, asa cum o va face actuala suverana marti.

De la catedrala Saint-Paul pana la Buckingham, sute de mii de persoane, printre care si scriitorul american Mark Twain, s-au inghesuit pentru a o aclama pe Victoria. O experienta pe care regina si-a amintit-o cu emotie, in jurnalul sau: "Nimeni, cred, nu a primit asemenea ovatii (...). Multimea a fost de nedescris, iar entuziasmul sau intr-adevar minunat, profund miscator".

Anterior, regina, in varsta de 78 de ani, si care suferea de artroza si reumatism, a asistat din trasura la slujba celebrata in exteriorul catedralei Saint-Paul: "Nu putea sa urce scarile" catedralei, povesteste Kate Williams. O scena care a alimentat sarcasmul in strainatate.

Pentru festivitati, Victoria a refuzat sa renunte la vestmintele de doliu, pe care le purta de la moartea sotului sau Albert, in 1861. "Ministrii au implorat-o sa-si puna o rochie cu culori aurite", dar in zadar, adauga Kate Williams.

Ceremoniile din 1897 au fost si mult mai aristocratice. La initiativa printesei Alexandra, nepoata reginei, un imens banchet a fost organizat pentru 400.000 de saraci. Dar generozitatea palatului a avut limitele sale: sarbatoarea nu a vazut lumina zilei decat gratie finantarii oferite de omul de afaceri Thomas Lipton.

Luni, regina va gazdui la Buckingham 10.000 de supusi, selectionati prin tragere la sorti, pentru un picnic, de aceasta data organizat pe cheltuiala casei regale.