O tanara femeie sudaneza a fost condamnata la lapidare, fiind acuzata de adulter, au anuntat doua organizatii internationale pentru apararea drepturilor omului, un caz rar sub regimul islamic din Sudan, relateaza AFP.

Potrivit organizatiei Human Rights Watch (HRW), din New York, Intissar Sharif Abdallah, avand probabil varsta de 18 ani, a fost condamnata in aprilie de un judecator din regiunea Khartoum si este in prezent inchisa impreuna cu copilul ei.

Acest dosar "prezinta grave violari ale legilor locale si internationale", sustine HRW, intr-un comunicat publicat joi seara.

O alta organizatie de aparare a drepturilor omului, Amnesty International, afirma ca tanara are 20 de ani si ca a fost condamnata in 13 mai.

Presa oficiala sudaneza nu a relatat niciun cuvant despre acest caz.

Intissar Abdallah a fost condamnata in virtutea unei clauze din codul penal care prevede moartea prin lapidare pentru sotiile care comit adulter, precizeaza HRW. Judecatorul s-a bazat doar pe marturia femeii, care a vorbit dupa ce a fost batuta de un membru al familiei sale. Ea nu a avut nici avocat si nici translator, in conditiile in care araba nu este limba sa materna.

Potrivit acestui ONG, Sudanul este una dintre cele sapte tari din intreaga lume care aplica pedeapsa lapidarii.

"Judecatorii sudanezi au condamnat la lapidare mai multe femei in ultimii ani, dar tribunalele au anulat aceste sentine in apel", adauga ONG-ul.

Amnesty International a relatata detalii similare in acest caz, adaugand ca familia femeii a atacat sentinta in ape.

Sudanul aplica sharia, respectiv legea islamica, care prevede de asemena pedepse cu lovituri de bici pentru comportament sau tinuta indecente si pentru cei care detin bordeluri.