Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a apreciat joi ca orice interventie militara in Siria va trebui sa primeasca sustinerea ONU, considerand in acelasi timp "intolerabile" actele de violenta din aceasta tara, relateaza AFP.

Panetta a declarat ca misiunea sa in calitate de sef al Pentagonului este de a se "asigura ca, atunci cand trimite barbati si femei in uniforma in strainatate si ii pune in pericol, stie despre ce misiune este vorba dar si despre ce tip de sustinere are nevoie pentru a o indeplini".

Intrebat despre posibilitatea ca Statele Unite sa sustina o interventie militara fara autorizatia ONU, Panetta a raspuns: "Nu, nu pot sa am in vedere asa ceva".

El a declarat, de asemenea, ca Washingtonul nu exclude nicio optiune pentru rezolvarea crizei. "Este important pentru Statele Unite sa pastreze toate optiunile posibile pentru viitor", le-a declarat el jurnalistilor la bordul unui avion militar care se indrepta spre Singapore, o etapa in turneul sau, ce cuprinde mai multe tari.

Declaratiile lui Panetta contrasteaza cu cele ale ambasadoarei american la ONU, Susan Rice, potrivit careia comunitatea internationala ar putea actiona fara acordul Consiliului de Securitate al ONU pentru a pune capat violentelor din Siria, in cazul persistentei diviziunilor in cadrul Consiliului.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, a asigurat insa ca declaratiile lui Panetta si cele ale lui Rice nu "se exclud reciproc". Seful Pentagonului "a declarat clar ca vor fi pastrate toate optiunile", el se opune unei actiuni unilaterale in Siria si pledeaza pentru intensificarea presiunii asupra Damascului, a subliniat purtatorul de cuvant.