Unul din sapte oameni este victima a subnutritiei, a precizat directorul general al agentiei Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) intr-un raport care pregateste summitul privind dezvoltarea durabila care se va tine intre 20 si 22 iunie la Rio de Janeiro, informeaza AFP.

"Dezvoltarea nu poate fi considerata durabila cat timp aceasta situatie persista si unde unul din sapte oameni este victima a subnutritiei", a declarat Jose Graziano da Silva in cadrul unei conferinte a Natiunilor Unite privind dezvoltarea durabila "Rio+20".

"Summitul de la Rio ne ofera o ocazie unica de a examina convergenta dintre programele de securitate alimentara si de durabilitate pentru a garanta realizarea acestor obiective", a adaugat acesta.

Raportul, intitulat "Spre viitorul pe care il dorim: pentru eliminarea foametei si realizarea tranzitiei spre o agricultura si sisteme alimentare durabile" , solicita guvernelor sa integreze in programele lor masuri de stimulare a consumului si productiei durabile: promovarea bunei functionari si echitatea pietelor agricole si alimentare si investitiile publice in inovatie si infrastructura.

Conform raportului, trei sferturi dintre saraci si dintre cei care sufera de foame pe planeta traiesc in zonele rurale, iar cei mai multi dintre acestia sunt dependenti de agricutura si de activitati care sunt corelate cu aceasta pentru a supravietui.

In alta perspectiva, 40% dintre terenurile degradate ale planetei se gasesc in zone care sunt caracterizate de rate inalte ale saraciei.

"Foametea pune in miscare un cerc vicios prin scaderea productivitatii, cresterea saraciei, incetinirea dezvoltarii economice si degradarea resurselor", arata raportul.

Conform FAO, sistemele de consum si de productie alimentare trebuie sa obtina "mai mult cu mai putin": "trebuie sa trecem la regimele alimentare nutrive care sa aiba o amprenta ecologica minora si sa reducem pierderile si risipa de alimente de-a lungul intregului lant alimentar".

FAO estimeaza ca pierderile si risipa de alimente la nivel mondial se ridicat la 1,3 miliarde de tone anual, ceea ce corespunde la peste 10% din aportul caloric global.

Conferinta de la Rio vine la 40 de ani dupa Conferinta Internationala de la Stockholm cu privire la mediu, din 1972, la 20 de ani de la Conferinta internationala de la Rio privind mediu si dezvoltarea din 1992 si la 10 ani dupa Summitul mondial pentru dezvoltare durabila de la Johannesburg, in 2002.

Obiectivele si temele de la Conferinta Rio+20 au fost fixate intr-o rezolutie a Adunarii Generale a Natiunilor Unite adoptata pe 9 decembrie 2009 si scopul sau este, in special, de a reinnoi angajamentul politic in favoarea dezvoltarii durabile.