Grecii vor reveni la urne în luna iunie in urma esecului negocierilor dintre liderii principalelor partide asupra formării unui Guvern de coaliţie în urma alegerilor de la 6 mai. Instabilitatea din Grecia a perturbat bursele ridicand noi semne de ingrijorare cu privire la posibila iesire a tarii din Zona Euro, scrie AFP.

Liderul socialist Evanghelos Venizelos, fost ministru de Finanţe, a anunţat primul eşecul discutiilor, la finalul unei ultime reuniuni convocate de şeful statului Carolos Papoulias.

"Ne îndreptăm din nou spre alegeri, în câteva zile, în condiţii foarte dificile", a declarat liderul PASOK.

Moneda unica a inregistrate pierderi importante in urma anuntului, scăzând sub pragul de 1,28 de dolari pentru prima dată în ultimii patru ani.

Principalele burse europene au inchis in scadere: indicele CAC 40 al Bursei din Paris a pierdut 0,61%, indicele Dax al Bursei din Frankfurt a scazut cu 0,79%. indicele FTSE-100 al Bursei din Londra a scazut cu 0,51% iar indicele bursei din Madrid a inregistrat o pierdere de 1,60%. Bursa din Atena a inchis in scadere, indicele bursier inregistrand o pierdere de 3,62%.

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde a mentionat marti, la Paris, in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune France 24, ca ar fi posibila "o iesire ordonata" a Greciei din Zona Euro.

La intalnire au luat parte:

  • Antonis Samaras, liderul partidului conservator Noua Democratie;
  • Evangelos Venizelos, presedintele partidului socialist PASOK
  • Alexis Rsipras, reprezentantul stangii radicale Syriza
  • Fotis Kouvelis, reprezentantul stangii democrate Dimas
  • Panos Kammenos, liderul formatiunii nationalist-populiste Grecii Independenti.

Reprezentantii partidului neo-nazist Chryssi Avghi (Zorii Aurii) nu au fost invitati la negocieri. Partidul comunist a refuzat invitatia.

Reuniunea a fost convocata de presedintele elen luni seara, dupa o saptamana de discutii aprinse pentru formarea unui executiv.

Intr-o ultima incercare de a iesi din impasul politic in care se afla Republica Elena, seful statului a propus formarea unui guvern de tehnocrati care ar putea cere sprijinul Parlamentului format in alegerile legislative din 6 mai.

  • Kouvelis (stanga) "se opune" unui guvern de tehnocrati, dar continua discutiile
  • Antonis Samaras (dreapta), dispus sa discute despre un cabinet de tehnocrati
  • Venizelos (socialist) sustine propunerea unui guvern de personalitati non-politice

In conditiile esuarii negocierilor, Grecia se pregateste pentru noi alegeri anticipate ce vor avea loc, probabil, in data de 17 iunie.

Cele mai recente sondaje de opinie arata ca gruparea de stanga radicala, Syriza, formatiune politica ce respinge in totalitate conditiile de austeritate cerute de UE si FMI, se bucura de un sprijin din ce in ce mai mare din partea alegatorilor.

Citeste si: