Un barbat condamnat la moarte pentru asasinarea unui profesor iranian de fizica si energie nucleara in 2010 a fost executat de autoritatile de la Teheran, a anuntat marti televiziunea de stat iraniana citata de Reuters. Potrivit Iranului, barbatul era agent Mossad.

Majid Jamali Fashi Foto: Reuters

Majid Jamali Fashi, in varsta de 24 de ani, a fost spanzurat in inchisoarea Evin din Teheran. Barbatul fusese condamnat la moarte in august 2011 pentru asasinarea lui Massoud Ali Mohammadi. Procuratura iraniana a informat ca Majid Jamali Fashi si-a recunoscut faptele. De asemenea, in luna ianuarie, barbatul a aparut la televiziunea iraniana unde a declarat ca este vinovat si a dat detalii cu privire la o operatiune de adunare de informatii in care sustinea ca este implicat

Massoud Ali Mohammadi, profesor de fizica si energie nucleara la Universitatea din Teheran, a fost ucis cand o bomba controlata de la distanta a explodat in apropiere de locuinta sa, in ianuarie 2010.

Potrivit mass mediei iraniene, Fashi a calatorit in afara Iranului in mai multe randuri pentru a fi instruit de Mossad.

Cu toate acestea, analistii occidentali spun ca Ali Mohammadi, in varsta de 50 de ani, nu a avut niciun rol, sau a avut un rol limitat, in programul nuclear al Iranului. Un purtator de cuvant al Organizatiei Iraniene a Energiei Atomice a precizat dupa asasinat ca cercetatorul nu era implicat in activitatile institutiei.

Cel mai recent atac asupra unui om de stiinta iranian a avut loc in luna ianuarie. Mostafa Ahmadi-Roshan, director adjunct al unitatii de imbogatire a uraniului de la Natanz, a fost ucis in explozia unei bombe magnetice fixate pe masina sa.

Teheranul a acuzat agentiile secrete americane (CIA) si israeliene (Mossad) ca se afla in spatele asasinarii oamenilor de stiinta iranieni cu scopul de a-i sabota programul nuclear. Washington-ul a negat orice implicare in timp ce Israelul a refuzat sa comenteze.

Luna trecuta, serviciile iraniene de informatii au anuntat ca au arestat 15 persoane, parte a unei "retea de sabotaj ce are legaturi cu regimul sionist".

Iranul neaga acuzatiile aduse de marile puteri potrivit carora ar incerca sa obtina arme nucleare. In schimb, tarile occidentale incearca sa forteze Teheranul sa adopte o politica mai transparenta in ceea ce priveste activitatile sale nucleare.

Secretarul de Externe britanic William Hague a avertizat luni ca UE va impune sactiuni mai drastice Iranului daca autoritatile de la Teheran nu iau masuri concrete pentru a inlatura ingrijorarile cu privire la programul nuclear.

Procesul lui Majid Jamali Fashi

Pe 28 august, un tribunal din Iran l-a condamnat la moarte pe Majid Jamali Fashi. Barbatul a fost acuzat ca a jucat un rol-cheie in asasinarea lui Masoud Ali Mohammadi si de spionaj in favoarea Israelului, fiind suspectat ca a oferit informatii celor din Mossad.

Potrivit agentiei oficiale IRNA, "sentinta de a-l executa pe teroristul Majid Jamali Fashi... a fost pronuntata".

Procurorul general Gholam Hossein Mohseni Ejeie, care este si purtator de cuvant al sistemului juridic din Iran, a precizat ca sentinta a fost anuntata la mai putin de o saptamana de la inceperea procesului lui Jamali Fashi, la 23 august. Procesul a avut o singura sedinta de judecata.

Procurorii au afirmat ca Fashi a amplasat o bicicleta incarcata cu explozibili in fata casei omului de stiinta. Jamali Fashi a mai fost acuzat si de cooperare cu Mossad, de la care ar fi primit 120.000 de dolari in schimbul furnizarii de informatii.

La inceputul lui 2011, autoritatile din Iran au anuntat ca vor da in judecata Israelul pentru asasinarea lui Mohammadi, ce era implicat in programul nuclear iranian. "Plangerea Republicii Islamice Iran impotriva regimului sionist va fi inaintata in curand tribunalelor internationale", a declarat la vremea respectiva ministrul de externe si seful programului atomic iranian, Ali Akbar Salehi.

Salehi a spus ca oficialii iranieni au "finalizat strangerea de dovezi despre implicarea regimului sionist in asasinarea omului de stiinta iranian", fara insa sa ofere detalii.

Presa iraniana a relatat ca Fashi a fost antrenat in Israel. "Asasinul" Majid Jamali Fash, arestat de fortele de securitate iraniene, a declarat ca a fost antrenat de ofiteri ai armatei israeliene si ca "a exersat atacuri cu bomba intr-o baza de langa Tel Aviv, de mai multe ori".

Citeste si: