Profesorul universitar iranian Mostafa Ahmadi Roshan (32 de an) a fost ucis, miercuri dimineata, pe o strada din Teheran de o bomba plasata pe masina lui Peugeot 405 de catre doi barbati aflati pe o motocicleta. Moartea omului de stiinta, care lucra la centrul de imbogatire a uraniului din Natanz, pare o copie fidela a unor asasinate similare, petrecute in ultimii ani in Iran. Autoritatile iraniene s-au grabit sa acuze Israelul si SUA ca se afla in spatele atacului de miercuri, vrand sa destabilizeze situatia inaintea alegerilor din Iran. Sunt insa acuzatiile Teheranului simpla propaganda anti-sionista sau asasinatele fac parte dintr-o campanie americano-israeliana, extrem de agresiva si eficienta, de a sabota incercarile Iranului de a-si dezvolta capacitatile nucleare?

Masina lui Roshan, atacata de necunoscuti.Foto: Agerpres

Lista oficialilor, cercetatorilor si oamenilor de stiinta iranieni implicati in programul nuclear al Teheranului care au disparut sau au fost asasinati a inceput sa devina tot mai mare, incepand din 2007:

* Alireza Asgari, un fost ministru adjunct al apararii, a disparut in timp ce vizita Turcia, in 2006. Se crede ca s-a predat unei agentii de informatii straine.

* Ardeshir Hossein-Pour, om de stiinta care lucra la centrul de imobagatire a uraniului de la Isfahan, a murit pe neasteptate, in 2007, la varsta de 44 de ani. Explicatia oficiala a fost ca "s-a sufocat cu gaz".

* Massoud Ali Mohammadi, profesor de fizica si energie nucleara la Universitatea din Teheran, a fost ucis cand o bomba controlata de la distanta a explodat in apropiere de locuinta sa, in ianuarie 2010.

* Shahram Amiri, fizician care lucra la centrala de la Natanz, a disparut in timp ce se afla in pelerinaj la Mecca, in mai 2009. Omul de stiinta a aparut brusc in Statele Unite, dupa care s-a reintors in Iran, in iulie 2010, unde a disparut din nou, fiind probabil arestat de autoritati sub acuzatia de tradare.

* Majid Shahriari, membru al Facultatii de inginerie nucleara de la Universitatea Shahid Beheshti din Teheran, a fost ucis la 29 noiembrie 2010, atunci cand doua persoane aflate pe o motocicleta au atasat o bomba magnetica de fereastra masinii sale. The Telegraph scrie ca acest tip de asasinat pare sa fi devenit "modus operandi" in campania de eliminare a oamenilor de stiinta iranieni.

* Fereydoun Abbasi, profesor si el in cadrul Universitatii Shahid Besheshti, a fost ranit in aceeasi zi, intr-un atac similar. Trei luni mai tarziu, Abbasi a devenit sef al Organizatiei iraniene pentru Energie Atomica.

* Darioush Rezaei-Nejad, care studia pentru un masterat in electronica la Universitatea Khajeh-Nasir Tousi, a fost impuscat mortal in Teheran, in iulie 2011. Potrivit unor informatii, el era absolvent al Universitatii Malek-e-Ashtar, afiliata Ministerului Apararii din Iran.

* Generalul Hassan Tehrani Moghaddam, care s-a aflat in fruntea programului de rachete iraniene, a murit intr-o explozie puternica ce s-a produs la baza militara Amir Al-Momenin din Bidganeh, in apropiere de Karaj, la vest de capitala Teheran. Incidentul a avut loc la 12 noiembrie 2011.

De ce mor oamenii de stiinta iranieni?

Niciun oficial israelian sau american nu a confirmat sau negat informatiile privind o posibila campanie de sabotaj impotriva programului nuclear iranian.

Si totusi, cine-i omoara pe iranieni? Experti americani si ziare israeliene afirmau recent ca Agentia Centrala de Informatii (CIA) din Statele Unite si serviciul secret israelian Mossad desfasoara in prezent operatiuni sub acoperire "eficiente si agresive" pentru a elimina iranienii implicati in dosarul nuclear al Teheranului. Moartea lui Roshan pare sa faca si ea parte din aceeasi campanie de asasinare a oamenilor de stiinta iranieni, declansata dupa 2007.

Valul de asasinate a fost insotit de mai multe explozii produse la centrale nucleare iraniene (cel putin patru in ultimul an), precum si de aparitia unui nou virus informatic, Duqu, ce a afectat sistemul de computere al centralelor nucleare. Duqu este o versiune mai sofisticata a viermelui Stuxnet, care a afectat centrifugele iraniene in 2010. Informatii provenite din mai multe surse au indicat hackerii israelieni drept sursa a virusului Stuxnet, care a dereglat sistemul de computere al reactoarelor nucleare iraniene in 2010. Aparitia virusului Duqu este pusa de experti tot pe seama israelienilor: codul noului virus este bazat pe aceeasi sursa ca Stuxnet.

Explozia din 12 noiembrie 2011

Explozia din 12 noiembrie 2011

Foto: Agerpres

Vorbind la cateva zile dupa explozia ce s-a produs la baza militara Amir Al-Momenin din Bidganeh, in apropiere de Karaj, la vest de capitala Teheran, in noiembrie 2011, in urma careia a murit generalul Moghaddam, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a spus:"poate sa fie mai multe ca aceasta". Iar miercuri, la cateva ore dupa asasinarea lui Roshan, generalul Yoav Mordechai, purtator de cuvant al armatei israeliene, a scris pe pagina sa de Facebook: "Nu stiu cine s-a razbunat pe omul de stiinta iranian, dar in mod clar eu nu plang dupa el".

Ce spun expertii:

* Richard Silverstein, autorul blogului Tikun Olam: Exploziile la centralele nucleare iraniene au facut parte din razboiul acoperit impotriva Iranului dus de Israel si SUA, impreuna cu suporterii lor din MEK (n.red. Mujahedinii Poporului din Iran), aflati in interiorul tarii. Unitatea 8200 din cadrul Fortelor armate israeliene (IDF), care face cercetari pe marginea proiectelor de razboi cibernetic, a creat Stuxnet, cu ajutorul Statelor Unite. George W. Bush a oferit Israelului 300-400 de milioane de dolari in 2007 pentru a se angaja in aceasta campanie, acesti bani fiind cei care finanteaza proiectul. Asasinarea oamenilor de stiinta iranieni a fost realizata de cei din MEK, cu ajutorul Mossad.

* Manuela Paraipan, analist de politica externa: Certitudinea in acest caz (n.red. exploziile la centralele nucleare) o au doar serviciile secrete, in fine, unele ar putea sa o aiba. Nu cred ca e vorba de accidente, desi acestea sunt posibile si probabile. Tacticile pot sa fie folosite pentru a evita conflictul sau pentru a subrezi pe cat de mult posibil, cealalta tabara, inainte de un atac. Eforturi sunt si intr-o directie si cealalta. Sper sa se adevereasca prima varianta.

* expertul Michael Rubin, de la American Enterprise Institute, a afirmat pentru CNN ca o alta explicatie "plauzibila" este aceea a implicarii unor servicii secrete arabe: "Ideea pe care multi americani o au ca Mossad-ul este cel mai talentat serviciu de informatii din Orientul Mijlociu este expirata cu cateva decenii". El sustine ca unele servicii de informatii din lumea araba "ar fi putut sa recruteze siiti" in regiune, cel mai probabil din Irak, pentru a actiona impotriva programului nuclear iranian.

Cat de eficienta e campania anti-iraniana?

The Telegraph ll citeaza pe Mark Fitzpatrick, director de neproliferare la International Institute for Strategic Studies, care a declarat ca incercarea Egiptului de a obtine arme nucleare in anii '70, a fost deraiata cu succes de asasinarea unor figuri cheie implicate in programul atomic.

Asasinarea oamenilor de stiinta egipteni, pusa atunci pe seama Israelului, a fost "esentiala in prevenirea Egiptului de a-si dezvolta" programul nuclear.

"Programul Iranului este avansat, asa ca nu stiu daca strategia de decapitare va functiona", a spus Fitzpatrick. "Dar este posibil ca aceasta campanie, combinata cu alte strategii - sabotaj industrial si asa-numitele explozii accidentale la instalatii nucleare - are unele efecte in intarzierea programului iranian", e de parere expertul.

Potrivit informatiilor, moralul oameniilor de stiinta iranieni a avut de suferit in urma valului de asasinate ale colegilor lor. Multi dintre cei implicati in programul nuclear traiesc sub paza permanenta, asa cum e cazul lui Mohsen Fakrizadeh, profesor de fizica si ofiter in Garda Revolutionara.

In plus, oamenii de stiinta sunt supusi unei supravegheri foarte stricte. Centrul de la Natanz nu este conectat la Internet, astfel incat virusul Stuxnet trebuie sa fi fost introdus de un agent. Dupa aparitia virusului informatic, Iranul a intarit procedurile de securitate la instalatiile sale nucleare.