O explozie puternica ce s-a produs sambata la o baza militara din Iran, aflata la vest de capitala Teheran, a provocat cel putin 17 morti, transmite agentia oficiala FARS, preluata de Reuters. Baza din Bidganeh apartine Garzii Revolutionare din Iran, iar un oficial militar a spus ca deflagratia a avut loc atunci cand militarii mutau lazile cu munitie. Nu se stie deocamdata care a fost cauza exploziei, iar Reuters scrie ca nu exista nicio informatie care sa lege deflagratia de un posibil bombardament aerian sau alt tip de atac.

Explozia din 12 noiembrie 2011Foto: Agerpres

Potrivit presei locale, deflagratia care s-a produs in interiorul depozitului de munitie al bazei militare Amir Al-Momenin din Bidganeh, in apropiere de Karaj, s-a soldat cu mai multi morti. Baza apartine Garzii Revolutionare din Iran, potrivit paginii sale oficiale. De altfel, forta de elita a precizat intr-un comunicat ca "astazi, in jurul pranzului, s-a produs o explozie intr-unul dintre depozitele ce apartin Garzii Revolutionare de langa Teheran".

Ulterior, un oficial militar a spus ca deflagratia a avut loc atunci cand militarii mutau lazile cu munitie. Bilantul incidentului este de cel putin 17 morti si 15 raniti, din care unii sunt in stare grava.

Un parlamentar local, Hossein Garousi, a declarat ca "o mare parte a depozitului de munitie a explodat", relateaza BBC.

Deflagratia a spart geamurile cladirilor aflate in jurul bazei.

Martorii au afirmat ca explozia a fost resimtita la cel putin 45 de km departare, inclusiv in suburbiile capitalei Teheran. Mai multi martori au crezut ca a fost vorba de un cutremur de mica intensitate.

Potrivit unor informatii difuzate de presa locala, explozia initiala a fost urmata de o a doua deflagratie.

Incendiul izbucnit era vizibil la patru ore dupa producerea exploziei.

Autoritatile nu au lasat ziaristii in apropierea locului incidentului.

Nu se stie deocamdata care a fost cauza exploziei, iar Reuters scrie ca nu exista nicio informatie care sa lege deflagratia de un posibil bombardament aerian sau alt tip de atac.

Ultimele saptamani au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Anul trecut, la 12 octombrie, o explozie similara s-a produs la un depozit de munitie al Garzii Revolutionare din Khoramabad, in vestul tarii. Autoritatile au declarat atunci ca deflagratia, care s-a soldat cu mai multi morti si raniti, a fost un accident.

Garda Revolutionara a fost creata imediat dupa Revolutia din 1979, cu scopul de a apara sistemul islamic din Iran. Ea a devenit intre timp o forta militara, politica si economica majora in Iran, scrie BBC.