Portugalia a adus masurile de austeritate la un nou nivel, dupa ce a luat decizia de a renunta la patru din cele 14 sarbatori legale, relateaza BBC.

Doua festivaluri religioase si doua alte sarbatori publice vor fi anulate timp de cinci ani, incepand cu 2013. Decizia de a renunta la festivalurile catolice a fost negociata cu Vaticanul.

Portugalia deja a taiat salariile din sectorul public si a crescut taxele pentru a reduce deficitul bugetar si pentru a gestiona criza economica profunda in care tara se afla.

Statul a semnat un acord de salvare de la faliment in valoare de 78 de miliarde de euro cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International in luna mai a anului trecut si, recent, a trecut de ultima evaluare a reducerii cheltuielilor.

Se spera ca prin suspendarea sarbatorilor publice se va imbunatati competitivitatea si se va sprijini activitatea economica.

Cele 4 sarbatori afectate sunt: Ziua Tuturor Sfintilor (1 noiembrie), Corpus Christi (care cade la 60 de zile de la Paste), 5 octombrie (care comemoreaza formarea Republicii Portugheze din 1910) si ziua de 1 decembrie (care marcheaza independenta Portugaliei obtinuta in anul 1640).