Uniunea Europeana a comunicat marti ca va lua in considerare stabilirea unui pact de cooperare cu Kosovo, acesta fiind primul pas pe drumul lung catre calitatea de membru al blocului comunitar, la patru ani dupa ce statul balcanic si-a declarat independenta, informeaza Reuters.

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a mentionat ca UE va evalua disponibilitatea statului Kosovo de a incepe negocierile asupra pactului, dorind sa incurajeze reformele inainte de procesul mult mai dificil al aderarii.

Acest pas va fi facut in ciuda faptului ca tarile membre UE sunt divizate in problema Kosovo, doar 22 din cei 27 de membri recunoscandu-i independenta. Grecia, Spania, Romania, Slovacia si Cipru au refuzat pana in prezent sa faca acest lucru. De asemenea, Procesul de Stabilizare si Asociere (PSA) al UE va elibera noi fonduri pentru Kosovo pentru a incuraja reformele si dezvoltarea.

Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008 si aceasta fost recunoscuta de 89 de tari, inclusiv Statele Unite.

"Acesta este drumul urmat de toti vecinii sai si marcheaza inceputul unei noi etape in relatia dintre Uniunea Europeana si Kosovo", a adaugat Fule.

Uniunea Europeana deruleaza in prezent o misiune in domeniul justitiei in Kosovo, stat in care crima organizata si coruptia sunt dominante si tensiunile etnice sunt violente.

Statul Kosovo, care numara 1,7 milioane de locuitori, este inca departe de aderarea la Uniunea Europeana, insa Bruxelles-ul spera ca procesul integrarii va incuraja o mai buna guvernanta, sprijinind cresterea economica si va calma tensiunile etnice.