​China a cerut marti Statelor Unite sa-i respecte interesele in regiunea Asia Pacific, in contextul in care Washingtonul incearca sa-si sporeasca influenta in zona, transmite AFP. La inceputul lunii ianuarie, presedintele Barack Obama a anuntat noua strategie de aparare a SUA, care prevede, printre altele, intarirea prezentei militare americane in regiunea Asia-Pacific.

"Suntem pregatiti sa lucram cu Statele Unite si alte tari din regiune pentru a dezvolta regiunea Asia Pacific, care sa se bucura de mai mare dezvoltare si stabilitate", a afirmat ministrul de externe Yang Jiechi.

"In acelasi timp, speram ca Statele Unite vor respecta interesele si preocuparile principale ale Chinei", a afirmat oficialul chinez.

Yang a spus de asemenea ca relatiile dintre China si SUA "avanseaza" si ca Beijingul "saluta un rol constructiv al Statelor Unite in aceasta regiune".

Oficialul a adaugat ca disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud "trebuie sa fie rezolvate in mod adecvat prin negocieri".

La 5 ianuarie, presedintele Obama a prezentat noua strategie de aparare a Statelor Unite, care prevede reducerea numarului de soldati intr-o perioada de criza bugetara, promitand insa sa mentina SUA ca principala superputere militara a lumii si sa intareasca prezenta militara in Asia Pacific, unde exista o rivalitate in crestere americano-chineza.

Presa de stat din China a avertizat imediat Statele Unite "sa nu-si incordeze muschii".

Liderii si poporul chinez nu-si doresc sa conduca tarile din jurul lor, dar vor sa-si recupereze ceea ce cred ca este a lor de drept, in special Taiwanul, insulele Diaoyutai si insulele Spratly. Chinezii cred ca au dreptul sa aiba un cuvant de spus legat de evolutiile din statele vecine care le afecteaza interesele.

Roger Cliff, RAND Corporation

Agentia Xinhua a afirmat intr-un editorial ca decizia lui Obama de a creste prezenta SUA in regiune poate fi perceputa ca un stimulent binevenit pentru stabilitate si prosperitate, insa a adaugat ca orice militarism din partea Statelor Unite ar putea sa creeze ostilitate si "sa ameninte pacea"

Xinhua sustinea atunci ca rolul SUA poate fi bun pentru China daca ajuta la sustinerea unui "mediu pasnic" de care are nevoie pentru a-si continua cresterea economica. Agentia de presa de la Beijing afirma insa: "In timp ce-si intareste prezenta militara in Asia-Pacific, Statele Unite trebuie sa se abtina la a-si incorda muschii, deoarece acest lucru nu va ajuta la rezolvarea disputelor regionale".

"In cazul in care Statele Unite aplica in mod imprudent militarismul in regiune, va fi ca un taur intr-un magazin de portelanuri, punand in pericol pacea in loc sa consolideze stabilitatea regionala", afirma Xinhua.

Ziarul "Global Times", ce apartine Partidului Comunist din China, a afirmat si el ca America nu se poate opune ascensiunii Chinei, cerand ca Beijingul sa dezvolte mai multe arme cu raza lunga de actiune pentru a descuraja Marina americana.

Regimul de la Beijing continua sa emita pretentii teritoriale pentru aproape toata Marea Chinei de Sud, locul unde se desfasoara aproape 50% din comertul maritim global. Chinezii urmaresc securizarea rutelor strategice precum si a zonelor bogate in minerale din aceasta regiune.

Disputele teritoriale ale Chinei cu tari precum Japonia, Coreea de Sud, Filipine si Vietnam s-au intensificat in ultimii ani, iar vecinii sai acuza Beijingul de atitudine agresiva.

Anul trecut, spre exemplu, Filipine si Vietnamul au acuzat China ca a devenit "din ce in ce mai agresiva", in timp ce India s-a declarat ingrijorata de intentia chinezilor de a construi baraje in Tibet, in apropiere de izvorul fluviului Brahmaputra, care asigura circa o treime din apa regiunii de nord indiene.

AFP reaminteste in acest context si declaratia facuta luni de premierul Wen Jiabao, care a spus ca Beijingul trebuie sa intareasca capacitatea armatei sale de a castiga "razboaie locale". Declaratia a fost facuta la doar o zi dupa ce guvernul a anuntat ca cheltuielile militare vor depasi 100 de miliarde de dolari in 2012, o crestere de 11.2% fata de anul trecut.

Gigantul asiatic are deja cea mai mare armata din lume, iar cresterea bugetului de aparare cu peste 11% a alimentat ingrijorarile tarilor vecine, Japonia, Taiwan si Filipine.