Armata SUA va continua sa foloseasca pana in 2025 vechiul avion de spionaj de tip U-2, care a intrat in functiune la sfarsitul anilor 1950, pentru ca dronele cu care urma sa fie inlocuit nu sunt considerate la fel de eficiente, a anuntat Pentagonul, potrivit AFP.

In incercarea de a-si diminua costurile, Ministerul Apararii a decis sa prelungeasca utilizarea modelului U-2. Acesta s-a dovedit mai ieftin decat versiunea Block 30 a avionului fara pilot Global Hawk, care trebuia sa il inlocuiasca inainte de 2015.

La sfarsitul lunii ianuarie, Pentagonul a anulat achizitionarea a 18 aparate Global Hawk Block 30.

"Avionul Global Hawk Block 30 promitea mult la inceput si trebuia sa inlocuiasca U-2 pentru un cost mai mic. [...] Capturile sunt echivalente pentru ambele aparate, dar capacitatile de imagine ale U-2 sunt mult superioare", a explicat, luni, generalul Larry Spencer, responsabil cu chestiunile bugetare al Pentagonului.

Spencer a adaugat ca, in urma perfectionarii dronelor, acestea ar putea dispune de aceleasi capacitati de abia in jurul anului 2020, insa pentru un "cost prohibitiv".

Costul unei ore de zbor a aparatului U-2 se ridica la 31.000 de dolari, cu 4.000 de dolari mai putin decat costul unei ore de zbor a avionului Global Hawk, chiar daca drona este considerata mai rezistenta decat un avion cu pilot.

Avionul de spionaj si-a inceput misiunile de recunoastere deasupra Uniunii Sovietice in 1956 si a provocat un incident international in 1960, cand un U-2, pilotat de Gary Powers, a fost doborat deasupra teritoriului sovietic.

In octombrie 1962, un avion U-2 a fotografiat instalarea rachetelor nucleare sovietice in Cuba.

Fortele Aeriene nu au mentionat cate avioane U-2 mai au in serviciu.

O noua versiune a dronei Global Hawk, Block 40, ramane deocamdata in faza de proiectare si urmeaza sa inceapa testele operative in 2014.

  • Bugetul Apararii SUA

Bugetul pe 2013 al Ministerului Apararii, trimis luni Congresului de presedintele american Barack Obama, prevede taieri de 5,1 miliarde de dolari, scrie Reuters.

In buget sunt prevazute reduceri de personal si de arme care ar diminua bugetul cu 487 milioane de dolari in urmatorul deceniu. De asemenea, bugetul include finantarea necesara pentru o schimbare strategica catre zona Asia-Pacific.

Planul de cheltuieli al presedintelui fixeaza un buget de baza al Pentagonului in valoare de 525.4 miliarde dolari, cu 1% mai putin decat suma alocata prin bugetul pe 2012.

Potrivit planului de cheltuieli al presedintelui american, se vor economisi circa 9,6 milioane de dolari anual in urma taierii unei versiuni a dronei Global Hawk, a unui sistem de aparare prin satelit si a avionului de transport C-27A.