Inflatia anuala din China a urcat la 4,5% in ianuarie dupa ce cheltuielile populatiei au crescut in timpul sarbatorii Noului An Chinez, relateaza Reuters. Aceasta evolutie intrerupe sirul de cinci luni in care inflatia era pe un trend descrescator, mai noteaza agentia de presa.

Marimea efectelor sezoniere face ca datele din ianuarie sa fie greu de interpretat, iar economistii spun ca acest lucru ar putea reduce asteptarile de relaxare a rezervelor minime obligatorii (RMO) din partea bancii nationale, o miscare previzibila pana recent.

"Indicele preturilor de consum a ajuns intr-o zona care nu poate lasa spatiu pentru o relaxare a politicii monetare in acest moment. Noi nu credem ca va fi o reducere a RMO pana in luna martie", a afirmat Wei Yao, economist la Societe Generale in Hong Kong. Pietele au reactionat insa cu intensitate redusa la afisarea acestor date.

In termeni anualizati, inflatia bunurilor nealimentare a crescut cu 1,8 in ianuarie, sub cresterea de 1,9 din decembrie, in timp ce preturile productiei industriale au avut o crestere usoara de sub 0,7%, subliniind scaderea presiunilor inflationiste din sectorul manufacturier, datorita contractiei cererii globale.

"Cu o cerere slaba in acest an, noi credem ca presiunile dezinflationiste vor continua sa persiste pe parcursul anului 2012, aducand inflatia in jurul a 3,5 procente", a mentionat Ren Xianfeng, analist al IHS Global Inshigt in Beijing. Banca centrala a relaxat politica monetara pe finalul anului trecut pentru a mentine oferta de bani si expansiunea creditului care sa impulsioneze cresterea economica, aceasta estimandu-se sa incetineasca la 8,2% in primul trimestru 2012, de la 8,9% in trimestrul patru al anului 2011.

In general, pietele financiare considera ca iesirile de capital din China in ultimul trimestru din 2011 au fost generate de scaderea RMO din noiembrie, care a avut scopul de a creste cererea interna de credite, pentru a mentine o expansiune consistenta a ofertei de bani. Aceasta politica pro-crestere a decidentilor din China a inlocuit lupta impotriva inflatiei ca fiind drept cea mai mare prioritate in contextul incertitudinilor legate de economia globala.