Un tanar britanic in varsta de 19 ani este considerat un erou dupa ce a salvat zeci de persoane de pe vasul Costa Concordia, naufragiat vineri noaptea in largul coastelor Toscanei, transmite HuffingtonPost. James Thomas lucra de sase luni ca dansator pe vasul de croaziera in momentul in care nava s-a lovit de stanci, dupa ce capitanul a navigat prea aproape de tarm.

James Thomas.Foto: Captura YouTube

In momentul instalarii panicii printre miile de oameni aflati la bordul navei, Thomas a demonstrat sange rece si a ajutat zeci de persoane sa coboare, pentru a se salva.

Thomas a spus ca, in incercarea de a ajunge la barcile de salvare, unii dintre pasagerii au mers, din greseala, la un etaj aflat deasupra puntii de incarcare.

Intelegand ca membrii echipajului "trebuie sa faca ceva drastic", Thomas "si-a folosit corpul asemenea unei scari" si le-a permis oamenilor sa coboare pe el, pana la barcile aflate jos.

"A fost inspaimantator. Oamenii nu puteau cobori, scara era prea departe, asa ca m-am coborat in acea pozitie. Am prins barca cu o mana si puntea de sus cu cealalta, lasand oamenii sa se catere pe umerii mei si sa coboare", a declarat Thomas.

Ulterior, Thomas a fost ajutat de alti pasageri sa urce intr-o barca.

"Ultimii oameni pe care i-am salvat au fost un francez si sotia sa, care era o persoana cu dizabilitati. M-a prins de manseta si m-a tras intr-una dintre barci", a spus britanicul.

Potrivit informatiilor, Thomas lucra pe vasul de croaziera Costa Concordia ca parte a unui grup de dansatori anjajat de proprietarul navei, Carnival Cruiselines.

HuffingtonPost scrie ca povestea tanarului britanic este impresionanta, mai ales daca se ia in considerare faptul ca cea mai mare parte a echipajului nu era antrenat suficient pentru a actiona in caz de dezastru.

Potrivit Reuters, ce mai mare parte a celor 1203 membri ai echipajului lucrau in barurile, restaurantele si cazinourile de pe nava, nefiind marinari profesionisti.

Actiunile tanarului contrasteza de asemenea si cu cele ale unor membri ai echipajului - in special ale capitanului Francesco Schettino -, despre care se afirma ca a parasit nava si a refuzat ordinul de a se intoarce pe vasul naufragiat.

Pe de alta parte, echipele de salvare au suspendat miercuri operatiunile de cautare a persoanelor disparute, dupa ce nava a inceput sa se miste. Autoritatile se tem ca vasul se va rupe in doua si se va scufunda.

Bilantul mortilor este in prezent de 11 persoane, in timp ce alte 24 sunt in continuare disparute.

La bordul navei esuate in cursul noptii de vineri spre sambata se aflau peste 3.000 de pasageri - dintre care numerosi erau cetateni straini - si o mie de marinari. Pe vas se aflau 29 de turisti romani, precum si 27 de cetateni romani, care faceau parte din personalul de bord si servicii al navei.

Nava Costa Concordia era considerata un veritabil "templu al divertismentului", cu 58 de apartamente cu balcoane, cinci restaurante, 13 baruri, cinci jacuzzi si patru piscine.