Cateva mii de persoane au manifestat sambata la Moscova, la chemarea partidului liberal Iabloko, acuzand fraudele care au marcat alegerile legislative din 4 decembrie si victoria partidului lui Vladimir Putin, relateaza AFP.

Aceasta este ultima dintr-o serie de proteste care au adunat week-end-ul trecut aproximativ 50.000 de persoane in centrul Moscovei.

Politia a estimat ca in aceasta sambata s-au adunat circa 1.500 de oameni, in timp ce un ziarist AFP a evaluat numarul protestatarilor la 3.000.

Iabloko nu a obtinut decat 3,3% la alegerile legislative, nereusind sa depaseasca pragul care i-ar fi permis sa intre in Parlament. Potrivit rezultatelor oficiale, Rusia Unite, partidul actualului premier si candidat la prezidentialele de anul viitor, Vladimir Putin, a obtinut 49,5% din voturi.

Manifestantii afisau pancarte cu apeluri la "boicotarea pseudo-alegerilor", in timp ce seful Iabloko, Grigori Iavlinski, probabil candidat al partidului la prezidentiale, a denuntat "sistemul politic actual care minte, care este corupt si serveste interesele unui mic grup de oameni".

In paralel, Partidul Comunist se reuneste in congres in acest week-end pentru a-l desemna oficial pe liderul sau, Ghennadi Ziuganov, drept candidat la presedintie.

Ziuganov, considerat de observatori dpret principalul opozant al lui Putin la prezidentialele din martie, a pastrat pana in prezent distanta fata de aceste proteste, acuzand chiar o serie de organizatori ca sunt platiti de "oligarhii americani".