Organizatia Mondiala a Comertului a dat vineri ultimul aviz necesar, dupa 18 ani de negocieri, pentru aderarea Rusiei la aceasta organizatiei care se ocupa cu reglementarea comertului mondial, relateaza AFP.

Rusia a fost reprezentata la ceremonia de aderare, care a avut loc in fata celei de-a 8-a conferinte ministeriale a OMC, reunita la Geneva, de ministrul rus al dezvoltarii economice, Elvira Nabiullina.

Acest acord de aderare urmeaza sa fie ratificat de Parlamentul rus, in maxim sase luni. Dupa ratificare, Rusia va dispune de un nou interval de 30 de zile pentru a deveni membru deplin al OMC.

Potrivit sefului delegatiei Rusiei insarcinata cu negocierea aderarii, Maxim Medvedkov, ratificarea ar urma sa aiba loc "la inceputul anului viitor".

Rusia si-a depus in 1993 candidatura pentru a intra in aceasta organizatie internationala, dar procesul a fost stopat in urma ostilitatilor cu Georgia.

Nicio alta tara nu a negociat atat de mult timp pentru a intra in OMC.

Precedentul record apartinea Chinei, care a intrat in OMC in 2001, dupa 15 ani de negocieri.

In total, Rusia a incheiat 39 de acorduri bilaterale pentru a garanta accesul la servicii si 57 pentru acordul la bunuri, pentru a obtine unda verde din partea statelor membre ale OMC.