Comisia Europeana propune alocarea unei sume de sapte miliarde euro pentru a garanta finalizarea infrastructurii UE de navigatie prin satelit si pentru a asigura exploatarea sistemelor de navigatie Galileo si EGNOS pana in 2020. Negocierile au fost dure in contextul crizei financiare, iar majoritatea statelor UE au respins in trecut alte propuneri de finantare pentru aceste programe care s-au confruntat cu amanari in ultimii ani, noteaza AFP.

Comisia Europeana a propus miercuri noul cadru de finantare si de guvernanta pentru cele doua programe europene de navigatie prin satelit Galileo si EGNOS (intensificarea semnalelor GPS) pentru perioada 2014-2020. Comisia propune alocarea unei sume de sapte miliarde euro pentru a garanta finalizarea infrastructurii UE de navigatie prin satelit si pentru a asigura exploatarea sistemelor pana in 2020, cum ar fi exploatarea infrastructurilor spatiale si terestre, activitatile necesare de reaprovizionare/inlocuire, procedurile de certificare si, in special, prestarea de servicii.

CE spune ca Galileo le va permite utilizatorilor sa isi cunoasca pozitia exacta in timp si spatiu, ca si GPS, insa cu o mai mare precizie si fiabilitate. Galileo este programul Uniunii Europene pentru dezvoltarea unui sistem global de navigatie prin satelit sub control civil european. El va fi compatibil si, pentru unele dintre serviciile sale, interoperabil cu sistemul american GPS si cu sistemul rus Glonass, ramanand insa independent de acestea.

In 2014, Galileo va furniza trei servicii: serviciul deschis (gratuit), Serviciul public reglementat (care garanteaza faptul ca servicii esentiale precum serviciul de politie si cel de ambulanta continua sa functioneze in momente de criza) si serviciul de cautare si salvare (in caz de urgenta, de exemplu atunci cand un marinar se pierde pe mare). Serviciile suplimentare care vor urma ulterior vor include un serviciu comercial si un serviciu de salvgardare a vietii permitand autentificarea datelor cu o mai mare acuratete si utilizarea in aplicatii determinante pentru supravietuire.

Galileo a demarat dupa multe amanari pe 21 octombrie, prin lansarea primilor doi sateliti operationali. O a doua lansare a inca doi sateliti operationali Galileo este prevazuta in 2012.

Serviciul european geostationar mixt de navigare EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service): este functional din 1 octombrie 2009 si ajuta la imbunatatirea semnalelor GPS in Europa, Serviciul european geostationar mixt de navigare. EGNOS cuprinde trei sateliti si peste 40 de statii la sol.