Armata terestra americana a efectuat joi cu succes un prim zbor de incercare al unei bombe supersonicemanevrabile, care va fi capabila, in final, sa ofere Statelor Unite capacitatea de a lovi orice tinta din lume in maxim o ora, a anuntat Pentagonul, citat de AFP.

Lansata de o racheta din Hawaii, la ora 11,30 GMT, dispozitivul a planat in paturile inalte ale atmosferei, deasupra Pacificului, cu o viteza supersonica, inainte de a atinge atolul Kwajalein din insulele Marshall, precizeaza Pentagonul, intr-un comunicat.

Kwajalein este situat la circa 4.000 km sud-vest de Hawaii. Pentagonul nu a precizat cu ce viteza s-a deplasat dispozitivul.

Obiectivul acestui prim zbor de incercare este acumularea de date legate de zborurile supersonice, in special in materie de "navigatie, ghidaj, control si protectie termica", a precizat un purtator de cuvant al Pentagonului, locotenent-colonelul Melinda Morgan.

Acest proiect, denumit Arma supersonica avansata (AHW, "Advanced Hypersonic Weapon"), este unul dintre componentele programului "Lovitura mondiala rapida" (Prompt Global Strike, PGS), destinat sa ofere armatei americane posibilitatea de a lovi o tinta aflata la celalalt capat al pamantului cu arme conventionale, in maxim o ora.

In cadrul unui alt proiect al acestui program, Pentagonul a efectuat, in 11 august, un zbor de incercare al avionului supersonic HTV-2("Hypersonic Technology Vehicle 2"), capabil sa zboare cu 27.000 km/h. Incercarea s-a soldat cu un esec.

Raza de actiune a unui AHW este inferioara celei a avionului HTV-2, afirma serviciul de cercetare al Congresului (CRS) intr-un raport, fara a mentiona insa portanta lor.

Pentagonul a alocat 239,9 milioane de dolari in 2011 pentru programul "Lovitura mondiala rapida", dintre care 69 de milioane pentru bomba testata joi, potrivit CRS.